President Chandrikapersad Santokhi zei afgelopen vrijdag tijdens de jaarrede in De Nationale Assemblee, dat de regering de randvoorwaarden schept en zorgt voor flankerend beleid, dit ter stimulering van projecten die uitgevoerd worden door de private sector. Het gaat om een groot aantal projecten, waaronder olie- en gas. De president sprak ook over de investeringen die gepleegd worden, onder andere door de Kuldipsingh Group, Exxon, Total Energies, Haliburton, Schlumberger en DP World. Volgens de president is het tevens duidelijk dat diverse Surinaamse bedrijven samenwerkingen aangaan met buitenlandse bedrijven. Santokhi merkte op dat dit ontwikkelingen zijn, die indirect te maken hebben met de spin-off van het toerisme, zoals de investeringen in de diverse hotelketens, investeringen in appartementencomplexen en investeringen in de entertainmentsector, het ecotoerisme, resorts, alsook malls met internationale standaarden, en investeringen in vastgoed.
Er wordt ook geïnvesteerd in andere sectoren, waaronder de rijstsector. “Ook de investering in de rijstindustrie en kaf-verwerking, alsook de toename van het aantal callcenters in ons land, zijn hiervan een effect. Ook zien we dat de lokale productie, op de Surinaamse markt, aan het toenemen is”, aldus de president.
Al deze investeringen creëren volgens Santokhi werkgelegenheid, en dragen bij aan de groei van de economie. ‘’En de regering zal doorgaan met de publiek-private samenwerking.’’
Carbon credits
“Carbon credits worden het nieuwe op de wereldmarkt te verhandelen product en Suriname heeft er gelukkig veel. Ons land heeft over de periode 2015-2021, recentelijk op basis van de arbeid, van onze eigen experts, onze carbon credits kunnen registreren op het registratiesysteem van UN-FCCC, het orgaan van de Verenigde Naties, dat zich bezighoudt met klimaatverandering.” Verder sprak Santokhi over hoe Suriname actief is geweest in het afgelopen jaar, binnen de internationale gemeenschap, en de allianties, die er zijn gesloten. “Zo hebben wij, samen met de zeven overige Amazonelanden, bij de onlangs gehouden Amazon Cooperation Treaty Organization in Brazilië, concrete afspraken gemaakt. We hebben urgente acties uiteengezet, ter voorkoming van verder verlies en aantasting van onze Amazone. Een van de zeer belangrijke uitkomsten is dat ook wij voor 2030, ontbossing ten gevolge van illegale mijnbouwactiviteiten, zullen tegengaan.” De president zei dat duurzame ontwikkeling in het kader van onze bossen en biodiversiteit, en de rol van de tribale en inheemse leefgemeenschappen daarin, zeer belangrijk zijn. Op dit gebied zijn ook afspraken gemaakt. “De gemaakte afspraken en toezeggingen zullen dienen als leidraad voor het te voeren nationaal beleid. Elk deel van onze biodiversiteit, dat we in leven kunnen houden, telt. Thans is in voorbereidende fase het pilotproject ‘Climate Smart Forestry’, dat onder andere als doel heeft 40 procent emissiereductie, in vergelijking met de huidige methode, van houtkap. Langs de gehele kustlijn zijn metingen verricht van de mangrovebossen en hun groei, om de status, de veranderingen, en recente data te verzamelen van de koolstofopslag en de oppervlakten van de mangrovebossen in Suriname”, aldus het staatshoofd.