President bedankt samenleving voor bijdrage bij goede resultaten regering

Inflatie terugbrengen naar 35%

“Na ruim een jaar zware onderhandelingen en het werken aan het behalen van nieuwe targets, heeft Suriname de review van de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds, deze week gehaald. Hiermee wordt een sterk fundament gelegd voor de koopkracht en het herstel van de financiën”, aldus president Chandrikapersad Santokhi, vandaag tijdens zijn jaarrede in De Nationale Assemblee. Hierdoor is een onmiddellijke uitbetaling mogelijk van Special Drawing Rights, SDR 39,4 miljoen, ongeveer USD 53 miljoen, waarvan SDR 25,6 miljoen bestemd is voor begrotingssteun. “We hebben laten zien dat wij met strakke discipline en goed bestuur en leiderschap, resultaten hebben kunnen presenteren aan het IMF. Waar andere landen en regeringen moed en leiderschap niet durven te tonen, doen wij dat als land en regering.” Het staatshoofd bedankte hierbij dan ook de voorzitter van DNA, het college en de gehele samenleving voor hun bijdrage hieraan, maar vooral ook de samenleving voor de offers, die zij heeft gebracht.

IMF-programma

“Het IMF-programma zal voortgezet worden om uitvoering te geven aan het monetair en fiscaal beleid, dat past binnen het macro-economisch raamwerk, dat met het Internationaal Monetair Fonds is afgesproken. Dit beleid draagt onder andere bij tot het stabiel houden van de wisselkoers evenals het behouden en versterken van de koopkracht van onze munteenheid. Met dit beleid willen wij niet alleen de koers stabiel houden, maar ook de inflatie terugbrengen naar 35 procent en lager.”

Volgens de president evalueert de regering periodiek de voordelen van het IMF-programma op de financieel-monetaire parameters, alsook met betrekking tot de maatschappelijke effecten. “De herschikking van de nationale en internationale schuld is voortgezet in 2023 en heeft geresulteerd in een principeovereenkomst met de commerciële crediteuren alsook het herstructureren van de schuld met India.  Thans zijn de schuldonderhandelingen met China in een vergevorderd stadium, en deze week is een delegatie van de Volksrepubliek China in Suriname om de onderhandelingen voort te zetten. Inmiddels is de overgenomen schuld verlaagd van bijkans 4 miljard USD naar 3.1 miljard USD.” Verder benadrukt Santokhi, waarom het doorlopen van een IMF-programma, met daarbij de noodzaak om onze schuldportfolio binnen- en buitenlands te herschikken, in veel opzichten belangrijk is. ‘’Het uitvoeren van deze exercities creëert in de eerste plaats vertrouwen in de financiële wereld en bij de internationale financiële instellingen. Ten tweede betekent een succesvolle herschikking van de schulden ook dat de druk op de nationale begroting effectief minder wordt. Hierdoor ontstaat er fiscale ruimte om andere aspecten van het economisch hervormingsprogramma te realiseren”, aldus het staatshoofd.

Een succesvolle herschikking heeft volgens de president ook positieve effecten op de monetaire parameters, waaronder de druk op onze monetaire reserve en daarmee ook verband houdend de wisselkoers. “Belangrijk is ook de effecten van succesvolle herschikkingen op de internationale financiële markt: onze kredietwaardigheid verbeterd en rentepercentages voor leningen worden lager. Laten we ook niet vergeten, dat indien wij geen schulden kunnen aflossen, en die lopen in meer dan 100 miljoen USD per jaar op, en indien wij geen succesvolle herschikking hebben uitonderhandeld, de crediteuren hun geld kunnen opeisen, en mogelijk naar de rechter kunnen gaan om de betaling af te dwingen. U begrijpt dat in zo’n situatie de effecten op onze nationale economie en het bestaan van de Surinaamse burger niet te overzien zouden zijn”, zegt Santokhi.

More
articles