Eckhorst: ‘Zowel nationale als internationale risico’s bij ordenen staatsfinanciën’

De onderhandelingen met China en de bondholders van Oppenheimer, zijn cruciaal voor hervormingen binnen de Surinaamse economie, zegt drs. Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) namens Suriname. Volgens hem is de schuldherschikking belangrijk. Ook wordt gezegd de risico’s niet te onderschatten tijdens het stabilisatieprogramma van het IMF. Nu de derde tranche (53 miljoen US-dollar) is overgemaakt door het IMF naar Suriname, meent Eckhorst dat het verwachtbaar is dat de vierde tranche goedgekeurd zal worden in december. Echter wijst hij op de nationale en internationale risico’s bij het ordenen van de staatsfinanciën. “De inkomsten moeten drastisch omhoog, terwijl de uitgaven omlaag moeten en/of gedekt kunnen worden”, aldus Eckhorst. Vandaar dat hij ook stelt dat de verhoging van inkomsten, risico van inflatie met zich meebrengt. Volgens hem hebben externe risico’s betrekking op vooral de prijzen van importgoederen en schommelende wereldmarktprijzen.

Eckhorst zegt dat het in toom houden van de inflatie, nog niet goed is gelukt. Volgens hem zal veel afhangen van de staatsfinanciën.

Hij maakt duidelijk dat het IMF-programma het voordeel heeft dat het verder naar beneden gaan van de economie tot staan is gebracht. “Veel macro-economische indicatoren reageren goed op hervormings-maatregelen”, aldus Eckhorst.  Hij vraagt extra aandacht voor inkomsten die op een andere manier vergroot kunnen worden dan slechts de burgers te belasten. Volgens hem moeten inkomsten gehaald worden bij de goed verdienende sectoren. “Met een kleine economische groei van 2 procent, zal er ook een groei zijn in de sectoren die het geld verdienen. Er zijn via de belastingen mogelijkheden om aan die sector meer te verdienen”, aldus Eckhorst. Ook voegt hij eraan toe, dat ons land zelf maatregelen moet nemen om een ontwikkelingsprogramma voort te zetten ten behoeve van verdere economische groei. “Het IMF-programma is puur een stabilisatieprogramma en geen ontwikkelingsprogramma”, aldus Eckhorst.

More
articles