Na een golf van olievondsten in de offshore van Suriname sinds 2020, werd aangenomen dat het land zich binnenkort zou aansluiten bij buurland Guyana om te profiteren van een olie-hausse van epische proporties. In 2022 werd die hoop de grond in geboord door het besluit van TotalEnergies en APA Corporation, om de langverwachte definitieve investeringsbeslissing ter waarde van miljarden dollars voor Blok 58 (1,4 miljoen ha) waar de partners vijf commerciële olieproductieprojecten hebben gerealiseerd, uit te stellen.
Dit ondermijnde de hoop van de regering om de kwetsbare economie, die lijdt onder een ernstige begrotingscrisis, nieuw leven in te blazen. Maar sinds januari 2023 zijn er tekenen dat de langverwachte ontluikende olie-hausse in Suriname weer op het goede spoor zit, vooral nu Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, onlangs het crisisgevoelige land bezocht voor een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi.
APA en 50 procent partner TotalEnergies, kondigden begin 2020 hun eerste ontdekking aan in Blok 58 voor de kust van Suriname, nadat in de Maka Central-1-put op een diepte van 75 meter olie en op 60 meter, lichte olie en gascondensaat zijn aangetroffen. Die ontdekking werd gevolgd door nog vier ontdekkingen in Blok 58, waarvan de laatste de Krabdagu-vondst in februari 2022 was.
Sinds 2021, toen TotalEnergies het overnam als exploitant van Blok 58, is er aanzienlijk succes geboekt met evaluatieboringen bij die ontdekkingen, waarbij verdere oliebronnen zijn geïdentificeerd. De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanely beweerde al in 2020, dat Blok 58 minstens 6,5 miljard vaten olievoorraden bevat en de olieroute deelde die door het vruchtbare Stabroek-blok in offshore Guyana loopt.
Deze ontwikkelingen leidden tot de idee dat TotalEnergies al in 2022 met een FID zou doorgaan, waarbij de eerste olie al in 2026 zou worden verwacht, maar dat is niet gebeurd. Een discrepantie tussen seismische gegevens, boorresultaten en reservoirbeoordelingen, evenals een hoge gas-olieverhouding, leidde tot bezorgdheid dat de exploitatie van Blok 58 misschien niet zo winstgevend zou zijn als aanvankelijk werd aangenomen. De consternatie bij TotalEnergies is gemakkelijk te begrijpen, gezien de toenemende geopolitieke onzekerheid in Suriname, gekoppeld aan de strenge fiscale voorwaarden van de productiedelingscontracten van het land, die zwaar wegen op de beslissing om een miljardeninvestering te doen. Dit leidde tot bezorgdheid in Suriname, waar president Santokhi wanhopig op zoek is naar olie-inkomsten.
Maar er is nu goed nieuws voor Suriname, waarbij APA en TotalEnergies een hele reeks succesvolle taxatieboringen en stroomtesten rapporteerden. Uit analyse van deze resultaten blijkt dat er bij de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu ongeveer 700 miljoen vaten exploiteerbare olie beschikbaar zijn. In dat kader had Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, eerder deze maand Suriname, waar hij een ontmoeting had met president Santokhi en leidinggevenden van de nationale oliemaatschappij Staatsolie om de toekomst van Blok 58 te bespreken. Op het moment dat hij zijn reisplannen bekendmaakte, werd Pouyanné door Reuters als volgt geciteerd: (TotalEnergies had een olieveld geïdentificeerd) “groot genoeg om een omvangrijke diepwaterontwikkeling te lanceren.”
Op 13 september 2023 kondigde APA aan, dat ontwikkelingsstudies voor Blok 58 waren gelanceerd, waarbij 700 miljoen vaten winbare oliebronnen waren geïdentificeerd bij de olievondsten van Sapakara en Krabdagu, ongeveer 150 kilometer uit de kust van Suriname. APA verklaarde dat dit voldoende zal zijn om de activiteiten van een FPSO-schip (Floating Production, Storage and Offloading) met een capaciteit van 200.000 vaten per dag te ondersteunen. Het bedrijf maakte bekend dat gedetailleerde technische studies eind 2023 zullen beginnen en dat de Final Investment Decision (FID) vóór eind 2024 zal worden gemaakt, met de eerste productie gepland voor 2028. De partners schatten dat het een investering van USD 9 miljard zal vergen om Blok 58 te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dit verklaart de eerdere aarzeling van TotalEnergies, aangezien het gaat om een enorme investering naast de aanzienlijke geologische en geopolitieke onzekerheid.
Dat de FID er eindelijk komt, is goed nieuws voor Suriname. De langverwachte olie-hausse zit er nu aan te komen, waardoor de hoop herleeft dat Suriname een belangrijke regionale olieproducent zal worden. Aanvankelijk werd voorspeld dat Suriname in 2030, 650.000 vaten olie per dag zou oppompen, maar nu de FID is uitgesteld tot 2024, zal dat waarschijnlijk pas in 2032 gebeuren. Er zijn ook ontdekkingen buiten Blok 58 om te overwegen, hoewel het werk op dit moment nog niet verder is gekomen dan exploratieactiviteiten. Deze omvatten de ontdekking in 2020 van de Sloanea-1-exploratieput in Blok 52 voor de kust van Suriname door de Maleisische nationale oliemaatschappij Petronas, die een beheerd belang van 50 procent heeft, en 50 procent partner Exxon. Er is ook de ontdekking van Baja-1 in Blok 53 voor de kust van Suriname, grenzend aan Blok 58, door APA, de exploitant met een werkbelang van 45 procent, Petronas met een belang van 30 procent en Cepsa die de resterende 25 procent controleert.
Zodra de productie op gang komt, zal dit de Surinaamse economie een enorme impuls geven, zoals de oliehausse in buurland Guyana, dat het Guyana-Suriname-bekken deelt, aantoont. Het was een door Exxon geleid consortium dat 11 miljard vaten ontdekte in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana, dat in 2019 voor de eerste oliewinning werd gebruikt. Hierdoor pompt de voormalige Britse kolonie nu ongeveer 400.000 vaten per dag op, terwijl Exxon nog vier projecten ontwikkelt die de productie opvoeren tot 1,3 miljoen vaten per dag in 2027. Deze aanzienlijke olierijkdom zorgde ervoor dat Guyana in 2022 de snelst groeiende economie ter wereld werd, waarbij het bruto binnenlands product (bbp) met maar liefst 62,3 procent groeide, terwijl het IMF voor 2023 een groei van 37,2 procent voorspelt.
De economische bloei van Guyana, die ervoor zorgde dat de ooit diep verarmde voormalige Britse kolonie het op een na rijkste land van Zuid-Amerika werd op basis van het bbp per hoofd van de bevolking, onderstreept de aanzienlijke meevaller die Suriname te wachten staat. Suriname gokt erop dat nu Blok 58 overgaat naar productie, het Suriname uit de armoede zal halen en de economische crisis zal kunnen overwinnen die momenteel het kleine Zuid-Amerikaanse land met minder dan 700.000 inwoners overspoelt. Die crisis is zo ernstig dat de inflatie op jaarbasis in juli 2023, de grens van 57 procent overschreed, en dat het jaarlijkse bbp in 2023 slechts met een schamele 2,3 procent zal groeien. Bron: Oilprice