Schuldenherstructurering China blijft essentieel
Suriname heeft aangekondigd, dat het koolstofkredieten zal verkopen binnen het raamwerk dat is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs van 2015 (COP21). Voor Suriname zijn koolstofkredieten aantrekkelijk, omdat het land voor 93 procent bedekt is met regenwoud. De Overeenkomst van Parijs staat landen en bedrijven toe om Internationally Transfered Mitigation Outcomes (ITMOs) over te dragen via bilaterale overeenkomsten. Landen of bedrijven met hoge koolstofemissies, zouden deze kredieten van Suriname kunnen kopen om hun eigen doelstellingen van het verminderen van de emissies te helpen verwezenlijken. Momenteel is er echter geen uitgebreide markt voor de handel in ITMOs. Niettemin, als Suriname slaagt, zou dit het begin kunnen betekenen van klimaatfinanciering voor het land.
Invloed
Voorlopig zijn de details vrij summier en het is onduidelijk hoeveel financiering het zou opleveren en hoe de financiering zou worden besteed. Zelfs als klimaatfinanciering Suriname zou kunnen helpen, zal het de problemen waarmee de Surinaamse regering wordt geconfronteerd, niet oplossen.
De regering is sinds 2020 al drie keer in gebreke gebleven met het afbetalen van haar staatsschuld. De besprekingen over de schuldherstructurering zijn moeilijk en langdurig geweest, een trend die de afgelopen jaren ook in andere herstructureringslanden is waargenomen. Hoewel in december 2021 een essentieel IMF-programma werd goedgekeurd en in juni 2022 een herstructureringsovereenkomst met de Club van Parijs volgde, leidden begrotingsontsporingen en het onvermogen om de BTW-hervormingen af te ronden ertoe dat het IMF-programma in de tweede helft van 2022 (tijdelijk) stop werd gezet, ondanks de stijgende inkomsten uit grondstoffen. (goed voor ongeveer de helft van de overheidsinkomsten). De regering zette zich in om de begroting voor 2023 te verbeteren en te voldoen aan de doelstellingen van het IMF. De regering is daarin geslaagd en de onderhandelingen over de schuldsanering zijn voortgezet. Als gevolg hiervan werd het IMF-programma in juni 2023 officieel weer op de rails gezet, terwijl Suriname erin slaagde een herstructureringsovereenkomst te bereiken met India en met particuliere obligatiehouders. Suriname voert echter nog steeds gesprekken over schuldsanering met China, terwijl het land erin is geslaagd de kredietverlening vanuit de particuliere sector te herstructureren. Vooruitkijkend zal een voldoende schuldverlichting van China, naast begrotingsconsolidatie, van cruciaal belang zijn, aangezien de staatsschuld eind 2010 nog steeds op een onhoudbaar niveau stond (voor een klein ontwikkelingsland): bijna 120 procent van het bbp en 430 procent van de overheidsinkomsten. 2022.
De afgelopen jaren heeft de Surinaamse economie te lijden gehad onder een ernstige krimp van het bbp van respectievelijk 16 procent en 3 procent in 2020 en 2021, en onder een magere reële bbp-groei van 1 procent in 2022, in tegenstelling tot het V-vormige herstel dat de meeste Latijns-Amerikaanse landen hebben meegemaakt na de covid-pandemie. De economie is nog lang niet hersteld van de covid-pandemie en de economische groeivoorspellingen blijven de komende jaren relatief laag (naar verwachting 2,3% in 2023). Aan de positieve kant zou het potentieel voor de nieuwe offshore olieontwikkeling de economie vanaf 2025 een impuls kunnen geven (zoals te zien is in buurland Guyana). De Surinaamse dollar (SRD) heeft sinds 2020 ook aanzienlijk zijn waarde verloren, na de noodzakelijke invoering van een zwevend wisselkoersregime wat heeft bijgedragen aan een scherpe stijging van de inflatie sinds 2020.
Voorlopig ligt de risicobeoordeling voor het ondernemingsklimaat in de categorie G/G met stabiele vooruitzichten te midden van hoge inflatie, hoge waardedalingen in het afgelopen jaar en trage economische groei. Het politieke risico op de middellange termijn valt in categorie 6/7, met ook stabiele vooruitzichten, voornamelijk verklaard door het hoge financiële risico van Suriname. Het politieke risico op ST bevindt zich in categorie 5/7 met positieve vooruitzichten, omdat de liquiditeitsindicatoren verbeteren. Een negatieve schommeling van de grondstoffenprijzen zou het saldo op de lopende rekening echter gemakkelijk weer in een tekort kunnen doen belanden (goud, aluminiumoxide en olie vertegenwoordigen historisch gezien samen ongeveer 80% van de exportinkomsten). Omdat het land nog steeds is afgesloten van de financiële markten, zou dit leiden tot snel afnemende deviezenreserves.
Bron: https://credendo.com/en/knowledge-hub/suriname-plan-sell-carbon-credits-could-provide-financing-fiscal-consolidation-and