PAHO-directeur roept Caribische ministers van Volksgezondheid op gezondheidszorgsystemen te versterken

Caribische ministers van Volksgezondheid zijn aangespoord om collectieve actie te ondernemen om hun gezondheidszorgsystemen te versterken en duurzame gezondheidszorg te adopteren, praktijken die het milieu beschermen en een gezond leven bevorderen, en prioriteit geven aan gelijkheid van de gezondsheidzorglevering.

Directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Jarbas Barbosa, deed deze oproep tijdens de opening van de 45e bijeenkomst van de Raad voor Menselijke en Sociale Ontwikkeling (Gezondheid). Hij herhaalde de toezegging van PAHO om de lidstaten te steunen bij het heroveren van de immunisatie verworvenheden uit het verleden, waarbij de emigratie van gezondheidswerkers uit het Caribisch gebied werd tegengegaan, waardoor de groeiende epidemie van niet-overdraagbare ziekten, en het verzachten van de gezondheidseffecten daarvan op het veranderend klimaat. ‘’De uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd zijn te groot om door één natie alleen te worden gedragen.‘’

De pandemie heeft overduidelijk gemaakt, dat alleen door eenheid en gezamenlijke actie, overwonnen kan worden. ‘’Gezondheidsproeven van onze mensen.

CARICOM werd met dit inzicht opgericht‘’, merkte hij op. Terwijl we benadrukken dat tijdens de pandemie het Caribisch gebied en andere kleine eilanden in ontwikkeling zijn waren staten voor deze essentiële gezondheidsgoederen uitsluitend afhankelijk van import; hij erkende het streven van sommige Caribische landen om hun eigen medicijnen en medische benodigdheden te produceren.

De directeur beloofde de steun van PAHO om de toegang tot betaalbare medicijnen, vaccins, gezondheidstechnologieën en andere medicijnen te vergemakkelijken. Hij merkte op dat PAHO’s Revolving Funds dat ook zouden kunnen zijn gebruikt om de regionale productie te stimuleren. Barbosa beloofde de steun van de organisatie voor maatregelen zoals waarschuwingsetiketten op de voorkant van de verpakking, het verbod op transvetten en de creatie van een rookvrij product in het Caribisch gebied.

‘’Terwijl we blijven pleiten voor de implementatie van de Octagonal Warninglabels, zijn we dat ook, vergezeld door de Universiteit van West-Indië, CARICOM, CARPHA, het Gezonde Caribisch gebied Coalitie, UNICEF, de Voedsel- en Landbouworganisatie, de Organisatie van de Oostelijk Caribisch gebied Staten, en vele anderen, die vinden dat de Caribische bevolking het verdient om over de feiten te beschikken wat ze eet. Wij zullen samen met onze partners volharden in het aanpakken van de belangrijkste oorzaken van niet-overdraagbare ziekten–tabaksgebruik, ongezonde voeding, alcoholgebruik en gebrek aan fysieke activiteit‘’, benadrukte Barbosa.

Het Caribisch gebied is klaar om vooruitgang te boeken met de eliminatie van belangrijke overdraagbare ziektes. In 2023 zullen acht Caribische landen en gebieden, met name: Anguilla, Antigua en Barbuda, Bermuda, Kaaimaneilanden, Cuba, Dominica, Montserrat en St. Kits en Nevis opnieuw worden gevalideerd als het bereiken van de overdracht van HIV en syfilis van moeder op kind. Barbosa deelde dat Belize had zich nu aangesloten bij deze lijst van landen waarvan de WHO heeft verklaard dat zij EMTCT eerder hebben geëlimineerd.

‘’Ik ben blij om aan te kondigen dat, in samenwerking met het VN-Bureau voor Zuid-Zuid-samenwerking, en via het India-VN Partnership Development Fund, PAHO fondsen ter ondersteuning heeft veiliggesteld t.b.v CARICOM-landen in hun inspanningen om de eliminatie van de overdracht (EMTCT Plus) van HIV, syfilis en hepatitis-B van moeder-op-kind te bereiken en te ondersteunen. De komende weken zullen we overleg voeren om samen de weg voorwaarts te bouwen.‘’ Barbosa maakte ook van de gelegenheid gebruik om Belize te feliciteren met het feit, dat het door de wereld is gecertificeerd als malaria vrij. De Gezondheidsorganisatie heeft in Belize in juni malaria geëlimineerd.

More
articles