‘Energieverbruiker betaalt voor wanbeleid bij EBS’

Regering heeft niets gedaan om corruptie te voorkomen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen weekend in een uitgebreid communiqué laten weten, dat na verkregen informatie naar mogelijke onregelmatigheden binnen het financiële huishouden bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), de opdracht is gegeven aan het Corruptie Onderzoek Team om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Daarbij is onder andere gebleken dat er aan het bedrijf Velka Vak Group een opdracht is verstrekt om diensten te leveren aan de EBS en dat SAX-kabels zijn aangeschaft door de EBS bij drie verschillende ondernemingen. In het belang van het strafrechtelijk onderzoek is door het onderzoeksteam per schrijven aan de EBS informatie opgevraagd over de samenwerking met het bedrijf Velka Vak Group en de aanschaf van SAX-kabels. Het Corruptie Onderzoek Team is tot de conclusie gekomen, dat hoewel in de statuten, de procuratieregeling en het directiereglement van de EBS niet is vermeld op welke wijze bedrijven aangetrokken moeten worden om diensten te verlenen aan de EBS, is zulks wel een ongeschreven regel van goed bestuur geldend voor de overheid c.q. elke staatsinstelling(in dit geval de EBS), welke opgevolgd dient te worden.

“Opmerkzaam is dat het houden van openbare aanbestedingen incidenteel wordt toegepast door de EBS. In het geval van Velka Group ten aanzien van het aanleggen van de distributielijnen, zijn er geen openbare aanbestedingen gehouden, terwijl bij SAX-kabelaankoop zulks wel het geval is geweest.” Tot slot is gebleken  dat de RvC van de EBS als toezichthouder op de directie, zich onvoldoende heeft gekweten van zijn toezichthoudende taak, inzake de SAX-kabelaankoop, daar uit het onderzoek de noodzaak bij de EBS voor de aanschaf van een dergelijke hoeveelheid (700km) niet is komen vast te staan en dat de eenheidsprijs per kilometer kabel bij één leverancier goedkoper was in vergelijking met de twee andere ondernemingen. “Doordat de order is gesplitst en gegund aan twee andere leveranciers met een veel hogere prijs dan de laagste aanbieder, heeft het energiebedrijf naar schatting USD 50.000 meer moeten betalen”, aldus het onderzoeksteam.

Energieverbruiker

Volgens advocaat Antoon Karg komt het Openbaar Ministerie voor de tweede keer in een afzienbare periode tot de conclusie, dat er sprake is van onregelmatigheden in zowel het bestuur als het toezicht bij de EBS. “Deze onregelmatigheden hangen wederom samen met uitgaven die evident politieke exponenten verrijkt hebben. Ondertussen heeft de regering niets maar dan ook niets ondernomen, de structurele aanpak van corruptie in te richten, met een eenheid aan aanklagers die zich richt op corruptie.”

Karg is van mening, dat wie wel betaalt, keer op keer, is de Surinaamse burger: als kiezer, als belastingbetaler, als aandeelhouder van EBS en als abonnee en energieverbruiker met verhoogde kosten.

“Als de staande magistratuur zich niet geroepen voelt, minstens de sancties voor publicatie en deponering van jaarcijfers op te leggen en de politiek zich niet geroepen voelt bestuurders en toezichthouders met integriteit te benoemen, zullen wij onze schouders blijven ophalen en blijven opdraaien voor de privileges, de voordelen en de bescherming van de levensstijl van de profiteurs aan de top”, aldus de jurist tegenover de krant.

More
articles