Jagdeo: ‘Geen ruimte voor buitensporig optreden in deze regering’

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, verklaarde ondubbelzinnig dat de regering schurkenstaten niet tolereert en verklaarde: “Er is hier in deze regering geen ruimte voor eigenzinnige actie”. De verklaring kwam toen hij zijn zorgen uitte over de Petroleumeenheid van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De eenheid kwam op controversiële wijze tussenbeide om directe gesprekken te voeren met ExxonMobil, waarbij de kosten die door accountants als betwist waren aangemerkt, opnieuw werden geclassificeerd en geaccepteerd.

IHS Markit had de opdracht gekregen om 1,7 miljard dollar aan door ExxonMobil ingediende Stabroek Block-uitgaven te controleren. De Guyana Revenue Authority (GRA), verantwoordelijk voor het toezicht op de audit, was het eens met de vaststelling van IHS Markit dat 214 miljoen dollar van die uitgaven twijfelachtig en daarom betwist waren. Het kerndoel van deze audit was, conform de overeenkomst van Exxon met de regering van Guyana, het vaststellen van de legitimiteit van de uitgaven die Exxon probeert terug te vorderen.

De Petroleumeenheid van het ministerie probeerde echter de betwiste kosten terug te brengen tot slechts 11 miljoen dollar. Jagdeo meldde deze verlaging zelfs enkele weken geleden tijdens een persconferentie, op basis van een rapport dat hij van het ministerie ontving. Toen deze interventie echter eenmaal ontdekt was, publiceerde het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een verklaring, waarin openlijk werd toegegeven dat er sprake was van ‘een ongeoorloofd onderzoek van door Exxon ingediende documenten’. De regering zei onmiddellijk te hebben gereageerd met corrigerende maatregelen. Momenteel legt de GRA de laatste hand aan het auditrapport.

Vicepresident Jagdeo was duidelijk over zijn ontevredenheid over de directe onderhandelingen van het ministerie met Exxon over de betwiste bedragen, aangezien de GRA al uitspraak had gedaan. Hij versterkte de steun van de regering voor de bevindingen van de GRA door te zeggen: “Als het om 214 miljoen dollar gaat, dan is dat het, en alles hierna gaat naar arbitrage.” Op Jagdeo’s recente wekelijkse persconferentie domineerde de Exxon-audit het gesprek. Dit allereerste onderzoek naar de uitgaven van Exxon heeft tot veel discussie geleid in Guyana, vooral omdat de conclusie van de audit jaren op zich liet wachten.

Jagdeo zei dat de regering alle aspecten van deze kwestie zal aanpakken zodra een rapport over de kwestie aan het kabinet van ministers is voorgelegd. Hij onderstreepte de toewijding van de regering aan transparantie in de oliesector door te zeggen: “Bijna elke keer als ik hier kom, probeer ik mensen mee te nemen, zodat ze de beleidsvariabelen [die de regering begeleiden] begrijpen.”

More
articles