Anthony Nesty eerste zwarte Amerikaanse hoofdzwemcoach op Olympische Spelen

Anthony Nesty heeft Amerikaanse Olympische zwemgeschiedenis geschreven, omdat hij werd gekozen als de eerste zwarte hoofdcoach voor het Olympische herenteam tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De selectie van Nesty werd bekendgemaakt door USA Swimming, die ook Todd DeSorbo aanstelde als hoofd van de damesploeg volgende zomer. Nesty, de coach van de Universiteit van Florida, werkt samen met Amerikaanse topzwemmers zoals Katie Ledecky, Caeleb Dressel en Bobby Finke.

“Ik ben opgewonden om hoofdcoach van de Olympische Spelen voor mannen in Parijs te zijn”, zei Nesty in een verklaring van USA Swimming. “Todd en ik kijken ernaar uit om deze atleten volgende zomer in Parijs zo goed mogelijk te coachen.”

Nesty concurreerde voor Suriname en was de eerste zwarte mannelijke zwemmer die een Olympische gouden medaille won, toen hij Matt Biondi versloeg tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. In 2022 werd Nesty de eerste zwarte coach die een Amerikaans team leidde op de wereldkampioenschappen.

Nesty en DeSorbo, die coacht aan de Universiteit van Virginia, zullen hun rol hernemen vanuit de werelden in Boedapest, waar Nesty het herenteam leidde en DeSorbo de damesgroep leidde.

“Ik ben heel blij dat de coaches DeSorbo en Nesty zich bij ons zullen voegen in Parijs en ik kijk uit naar de ervaring en het leiderschap dat zij naar de Spelen zullen brengen”, aldus Lindsay Mintenko, algemeen directeur van het Amerikaanse nationale team. Nesty en DeSorbo dienden als assistent-coaches bij het Amerikaanse team op de Olympische Spelen in Tokio, waar de Amerikanen in totaal 30 medailles wonnen. Nesty’s zwemmers waren onder meer Finke, die een paar keer goud veroverde, en Kieran Smith, die brons verdiende. Sindsdien hebben Dressel en Ledecky zich aangesloten bij zijn professionele trainingsgroep in Gainesville, Florida. In Boedapest veroverden de Amerikanen 45 medailles in de poule, waarmee ze het vorige record van 38 van een individueel land overtroffen. Het Amerikaanse team zal worden beslist tijdens de Olympische proeven, die volgend jaar juni worden gehouden in het Lucas Oil Stadium in Indianapolis.

In een interview met de Associated Press voorafgaand aan de nationale kampioenschappen van dit jaar, erkende Nesty het belang van het hebben van ‘’een prominente zwarte coach in een sport die nog steeds moeite heeft om te diversifiëren’’.

‘’Je weet dat je een rolmodel bent. Dat moet je heel serieus nemen. Misschien werk ik daarom zo hard aan wat ik doe. Ik probeer de beste Anthony Nesty te zijn die ik kan zijn.

” Als zwemmer veroorzaakte Nesty een van de grootste overwinningen in de Olympische zwemgeschiedenis toen hij Biondi met een honderdste van een seconde versloeg op de 100 meter vlinderslag in Seoul. Hij blijft de enige gouden medaillewinnaar uit Suriname.  “Het is gewoon een geweldig verhaal”, vertelde Nesty aan AP. “Of het nu ging om het op de juiste tijd op de juiste plaats zijn, of gewoon geluk of gewoon het door God gegeven talent dat ik natuurlijk had, het is een uniek verhaal, dat is zeker.”

More
articles