‘’Vee dat gehouden wordt vanwege de melkproductie en loopt in de wei, heeft meer aan schoon drinkwater’’, zegt de voorzitter van de Vereniging van Surinaam-se Melkboeren, Edmund Blufpand. Volgens hem zou kraanwater het beste zijn voor de dieren en hij wijst erop, dat ook het slachtvee kraanwater te drinken zou moeten krijgen. Ook benadrukt hij, dat dit vee de nodige schaduwplekken in het weiland zou moeten hebben bij het grazen om rustig en veilig te kunnen herkauwen. Over de klacht dat de waterputten of kokerputten en sloten die gegraven worden als drinkplaatsen voor de koeien, maar droog lopen in de droge tijd meent Blufpand, dat het aflopen van het water in de weide, niet ongewoon is in de droge tijd. Hoewel hij de melkboeren niet heeft horen klagen over de waterputten en andere reservoirs, kan volgens hem het water in bijvoorbeeld de kokerputten lager worden, maar niet droog lopen. Blufpand maakt duidelijk dat wanneer er een sloot in het weiland gegraven wordt dat niet slecht is, maar die moet wel onderhouden worden, waardoor de koeien geregeld schoon water kunnen drinken.
“Het water in de sloot hoeft niet slechter te zijn dan het water uit de kraan”, aldus Blufpand. Hij meent dat het melkvee schoonwater moet hebben zodat de productie van de melk niet vermindert evenals de kwaliteit van het voedzame vocht. Blufpand zegt dat per locatie het drooglopen van waterputten en sloten kan verschillen, maar bijvoorbeeld op Reeberg hebben de boeren geen last van het te laag geraken van het water.
Volgens hem moet er tijdig bijgevuld worden. Met betrekking tot het droge gras geeft Blufpand als voorbeeld de Holstein-Friesian koe (Amerikaans zwart- of roodbont melkras) die graag de schaduw opzoekt na het grazen. Hij maakt duidelijk dat in Noord-Paramaribo sommige boeren het gras op leegstaande kavels gaan snijden voor hun vee. “Als geen bemesting heeft plaatsgevonden, groeit het gras langzaam en verschroeit het (wordt bruin) door de hitte in de droge tijd, vandaar dat de koeien het bruine gras niet eten en hierdoor uitgeput raken. Erger is het dat in de regentijd de koeien nog meer last hebben van de modder dan de erge droogte door uitputting. Door de modder wordt volgens Blufpand vooral in Noord-Paramaribo, het gras vertrapt door de koeien en eten ze niet. Blufpand zegt dat in de droge tijd er meer gras voor de koeien is, maar in Paramaribo-Noord het gras niet bemest is en in kwaliteit achteruitgaat door het ontbreken van ruwe celstof.