Minister Ori: ‘Jodensavanne wordt toeristische en educatieve site’

De Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (ICOMOS), rekent Jodensavanne als een Werelderfgoedsite. De officiële aankondiging en goedkeuring heeft plaatsgevonden op 19 september jl. tijdens de 45e meeting van het World Heritage Committee in Riyadh, Saudi-Arabië, waarbij Jodensavanne geplaatst is op de Werelderfgoedlijst van de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), zegt dat de plaats een toeristische en educatieve site moet worden.

Het de derde keer dat een site van Suriname op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst is, wat volgens minister Ori, heel veel betekent voor het land. “Dat betekent dat je voor de hele wereld zichtbaar bent, en daar komen ook heel wat verantwoordelijkheden bij.” Als onderdeel van het voorwerk om de archeologische site, Jodensavanne, te plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is er ook een managementplan opgesteld. “In dit plan staat wat je precies op de site wilt gaan doen.” Er moet volgens de minister alles aan gedaan worden om de site tot een attractieve trekpleister te maken, waar er onder andere educatieve uitjes georganiseerd kunnen worden. MinOWC, met name het directoraat Cultuur, zal samen met de Stichting Jodensavanne en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, hieraan werken. “Het werk is al voorbereid en zal uitgevoerd worden, met een commercieel en onderhoudsplan”, aldus de bewindsman.

De aangrenzende inheemse dorpen waaronder Redi Doti, worden betrokken bij de ontwikkelingen te Jodensavanne. Er zullen souvenirs te koop worden aangeboden alsook exploratietours. Ook zal er materiaal worden ontwikkeld ter promotie alsook educatieve boekjes bestemd voor jongeren. “Er is veel te vertellen. Het is een bijzondere plek met een historische achtergrond over de komst van de Joden in Suriname en wat er allemaal successievelijk is gebeurd. Verder zijn er ook archeologisch interessante begraafplaatsen. Deze zijn heel educatief, vooral in historisch perspectief”, aldus minister Ori.

More
articles