Jagesar: ‘Offshore Suriname snellere ontwikkeling anders dan Guyana’

Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, zegt dat Suriname een snellere offshore ontwikkeling heeft die verschilt met Guyana. Hij meent dat de vaardigheid bij het werk wel hetzelfde is. Over het tijdschema van de productie die in 2028 moet beginnen, zegt Jagesar dat in die periode royalties, winst van de olieverwerking en belasting, te verdienen zullen zijn. Volgens hem gaat zulks over een periode van twintig jaar, waar een kapitaal tussen de 16 en 26 miljard US-dollar verdiend kan worden uit onze oliesector. Hij maakt duidelijk, dat voor een bepaald deel een prijs van 60 US-dollar per barrel en voor een ander deel 80 US-dollar per barrel in rekening wordt gebracht. “Hoe hoger de olieprijs, hoe hoger de winsten voor Suriname uit de offshore”, aldus Jagesar. Echter wijst hij erop, dat voor nu tot 2028, fa waka nanga a situatie? Hij meent dat we het dan uit “local content” zullen moeten halen.

Bij local content, oftewel lokale bijdrage, gaat het erom, dat multinationals naast het betalen van belasting onder meer ook diensten afnemen van lokale ondernemers die (eind)producten vervaardigen met onderdelen of ingrediënten van lokale bedrijven.

Jagesar zegt dat er vijf bronnen van TotalEnergies zijn geboord, waarbij voor de activiteiten er 90 miljoen US-dollar in de Surinaamse economie is gestopt. Jagesar verwijst naar de havendiensten, aankopen van auto’s voor het personeel, voedsel dat ook bestemd was voor offshore werkers. Jagesar wijst erop dat de campagne die gaat beginnen in 2025, bestemd is voor de uitvoering van het project en maakt duidelijk, dat er dertig bronnen geboord moeten worden en dus zesmaal meer dan de bovenstaande vijf die eerder genoemd zijn.

In dit project zegt Jagesar dat “ongeveer 500 miljoen US-dollar gestopt zal worden in de economie van Suriname”.

Volgens hem zullen in die ontwikkelingsfase ook andere werkzaamheden worden verricht in Suriname.

Ook de verwachtingen over bovenstaande activiteiten in Guyana hebben gemaakt dat veel leveranciers in het buurland zich zijn komen oriënteren over de mogelijkheden in Suriname. Jagesar meent dat dit diverse voordelen met zich meebrengt voor onze economie, onder andere hotels en restaurants. Jagesar zegt dat de president heeft gevraagd om van gedachten te wisselen met de multinationals om een deel van de tegoeden vooraf te innen (‘presale’) Hiermee wordt bedoeld, dat alle activiteiten plaatsvinden, nog voor een deal wordt gesloten. Volgens Jagesar zou dat neerkomen op een voorschot nemen nog voordat het project is aangevangen.

Echter stelde hij, dat er gekeken moet worden naar de balans waar de overheid naar op zoek is, en gaf het voorbeeld van kinderen die zonder eten naar school moeten, waardoor ze niet in staat zijn het onderwijs te volgen. Jagesar geeft toe, dat er zodoende een cirkel ontstaat voor de toekomst.

More
articles