IMF: ‘Guyana moet uitgaven uit olie-inkomsten in de gaten houden’

Hoewel de Guyanese autoriteiten geprezen kunnen worden voor het op agressieve wijze kanaliseren van een deel van de olie-inkomsten naar de openbare infrastructuur en de ontwikkeling van de sociale welvaart, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanbevolen, dat er periodieke evaluaties van dergelijke uitgaven plaatsvinden. De financiële instelling onderstreepte dat een dergelijke oefening van cruciaal belang zou zijn voor het handhaven van de macro-economische stabiliteit door een tempo van overheidsinvesteringen vast te stellen dat rekening houdt met absorptie- en institutionele capaciteitsbeperkingen.

Het IMF schetste het voorgaande perspectief in zijn slotverklaring voor zijn Artikel IV-missie in Guyana, gehouden in de periode augustus tot september 2023. Dergelijke missies zijn bedoeld om inzicht te krijgen in het economische welzijn van de IMF-lidstaten. In zijn slotverklaring heeft het IMF de autoriteiten aanbevolen verschillende maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de olie-uitgaven verstandig zijn en tegelijkertijd de economische stabiliteit behouden blijft. Met het oog hierop riep het parlement op tot de ontwikkeling van een alomvattend begrotingskader voor de middellange termijn (MTFF). De financiële instelling zei: “Het MTFF zou een duidelijk begrotingsanker voor de middellange termijn, een transitiepad en een operationeel doel bevatten.”

Opgemerkt moet worden dat juist deze aanbeveling is vastgelegd in het Artikel IV-rapport uit 2022 van het IMF over Guyana. In dat document zei het IMF dat het MTFF noodzakelijk is om goed bestuur te garanderen, inclusieve groei te ondersteunen en uitdagingen in verband met klimaatverandering aan te pakken. Ook nam het IMF nota van de ervaringen van andere olieproducerende landen, waaruit blijkt dat het ontbreken van een dergelijk raamwerk tot grote macro-economische onevenwichtigheden heeft geleid.

Hoewel er voordelen schuilen in een dergelijk raamwerk, meent Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo, dat dit overbodig zou zijn, omdat de uitgaven al met regelmatige tussenpozen worden beoordeeld. Tijdens een recente persconferentie zei hij dat de regering zich zeer bewust is van de impact van haar uitgaven.

Jagdeo: “We doen dit (beoordelingen) bijna dagelijks. We hebben geen vaste periode met lange tussenpozen nodig om de uitgaven te beoordelen, omdat we ons in een dynamische omgeving bevinden en dit daarom voortdurend doen. Voordat we bijvoorbeeld om een aanvullende voorziening vragen, maken we periodiek een overzicht van de uitgaven om te zien waar we staan. Vervolgens kijken we naar de uitgaven van de overheid om de impact ervan op belangrijke variabelen te zien, zoals de betalingsbalans, het begrotingstekort, de wisselkoersen en het tarief, al deze problemen.”

Jagdeo zei dat de regering al naar de volgende grote golf van kapitaaluitgaven kijkt, en herinnert eraan dat de eerste golf bestond uit het uitrollen van plannen voor twaalf ziekenhuizen, 100 kilometer vierbaanswegen en de aanstaande Gas-to -Energy Project. “Hoewel we het kunnen financieren, zijn we erg voorzichtig geweest, omdat de mate waarin we dat doen, de oververhitting van de economie kan stimuleren. We kijken dus wel naar de impact van de uitgaven en dus aanvaarden we de aanbeveling van het IMF, maar dit doen we al”, aldus de vicepresident.

More
articles