Biedronde Guyana ‘redelijk succesvol’, maar er is meer transparantie nodig

De resultaten van de eerste licentieronde van Guyana, zijn volgens Arthur Deakin, mededirecteur van Americas Market Intelligence (AMI) Energy, “redelijk succesvol”. Deakin zegt echter dat er meer transparantie nodig is met betrekking tot de details van de biedingen. De biedingen werden op 12 september geopend bij de National Procurement and Tender Administration Board (NPTAB). Alleen de namen van de zes groepen die inzendingen hadden ingediend, werden vrijgegeven. De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, vertelde tijdens een latere persconferentie, dat er in totaal veertien biedingen waren ingediend, terwijl zes van de blokken geen biedingen ontvingen. “Er is niet veel informatie over de biedingen, de hoeveelheid kapitaal die is beloofd of toegezegd door een van de biedende bedrijven”, zei Deakin aan OilNOW. Hij benadrukte dat dit het terrein is waarop meer transparantie nodig is.

“Er zou een plek moeten zijn waar iedereen online kan kijken wat de biedingen waren en wie ze vervolgens heeft ingediend. Ik denk dat dit vrij eenvoudig is en dat dit de algehele biedronde zou kunnen verbeteren”, legde hij uit.

Sectie 6 van de nieuwe wet op aardolieactiviteiten van 2023 stelt: ‘De minister zal de details van een aanvraag voor een vergunning publiceren door middel van een kennisgeving in de Staatscourant.’ Tot op heden bevat de Staatscourant van Guyana geen enkele informatie over de ontvangen biedingen op de olieblokken. Toen hem hiernaar werd gevraagd, zei de vicepresident dat het “voorbarig” zou zijn om details over de biedingen vrij te geven voordat de evaluatie is afgerond.

“Ik denk dat het nu voorbarig is om te onthullen wie waarvoor heeft geboden voordat de evaluatie is afgerond, maar we hebben u veel informatie gegeven. U weet welke van de blokken biedingen hebben”, zei Jagdeo tijdens een recente mediabriefing.

Het succes van de biedronde

Problemen als de vertraging van de biedronde, hebben het proces niet verstoord. Omdat het Guyana’s eerste biedronde was, legde Jagdeo uit dat er ‘’vertragingen werden verwacht’’. Hij merkte ook op dat de vooruitzichten “een beetje riskant” waren, dus gezien het feit dat Guyana biedingen kreeg voor acht blokken, was de ronde een succes. “Deze blokken vergen een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal, dus in een tijd van hoge rentetarieven en de energietransitie die dichterbij komt, denk ik dat de ronde behoorlijk succesvol was”, aldus Jagdeo.

Deakin vergeleek een recente offshore biedronde in buurland Brazilië, waar slechts vier van de elf blokken werden verworven. Omdat er veel belangstelling van investeerders was voor Guyana, werd verwacht dat het land een groot aantal biedingen zou krijgen. Grote namen als Shell en Chevron hadden in de begindagen van de licentieronde belangstelling getoond, maar dienden geen biedingen in. De grote bedrijven ExxonMobil en TotalEnergies, die al belangen hebben in het rechtsgebied, behoren tot de bieders.

De groepen zijn: TotalEnergies, Qatar Energy en Petronas; Delcorp Inc., Watad Energy en Arabian Drillers; ExxonMobil, Hess en CNOOC; Liberty Petroleum Corporation en Cybele Energy; Sispro Inc.; en International Group Investment Inc. en Montego Energy.

More
articles