‘Guyana zal investeringen op grondgebied nastreven, ondanks Venezuela bezwaar maakt tegen biedronde’

De president van Guyana, Mohamed Irfaan Ali, herbevestigt resoluut het recht van Guyana om economische activiteiten op zijn grondgebied uit te oefenen, na een recente verklaring van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, die de offshore licentieronde van Guyana veroordeelt.

In het officiële persbericht verklaarde Venezuela: “De Bolivariaanse Republiek Venezuela wijst krachtig de illegale biedronde voor olieblokken af die momenteel wordt uitgevoerd door de regering van de Coöperatieve Republiek Guyana, omdat deze tot doel heeft maritieme gebieden toe te wijzen in afwachting van de afbakening tussen beide landen. ” De Venezolaanse regering beweerde dat alle acties in deze gebieden een schending van het internationaal recht zijn, tenzij ze worden uitgevoerd via een overeenkomst met Venezuela. In de verklaring uit Venezuela zijn bezorgdheid over de vermeende schending door Guyana van de soevereine rechten van Venezuela, waarbij werd gewaarschuwd dat dergelijke acties geen enkele vorm van rechten toekennen aan derde partijen die bij het proces betrokken zijn. In reactie daarop bevestigde president Ali de soevereine rechten van Guyana op zijn grondgebied door te stellen: “De regering van Guyana behoudt zich het recht voor om economische ontwikkelingsactiviteiten uit te voeren in elk deel van haar soevereine grondgebied of in bijbehorende maritieme gebieden.

Elke eenzijdige poging van Venezuela om de uitoefening door Guyana van zijn soevereiniteit en soevereine rechten te beperken, zal volledig in strijd zijn met de Overeenkomst van Genève en de regels van het internationaal recht.”

In een poging een einde te maken aan de langdurige territoriale ruzie tussen de twee naties, loopt er een procedure aangespannen door Guyana bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). De huidige biedronde eindigde met veertien biedingen van zes bieders, waaronder industriegiganten als ExxonMobil en TotalEnergies. Zes van de veertien blokken, namelijk D3, S1, S2, S6, S9 en S11, ontvingen geen biedingen.

De inzet van Guyana om zijn offshore oliesector te bevorderen blijft onwankelbaar, met contracten die naar verwachting op 1 november 2023 zullen worden gegund.

More
articles