OSIP: ‘Asociaal rijgedrag houttrucks zorgwekkend’

De Organisatie van Samenwerkende In-heemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP),  heeft onlangs een brief gericht aan de districtcommissarissen  Marlene Joden van Para en Erwin Linga van Boven-Coppename, waar de OSIP in haar schrijven verklaart, zich ernstig zorgen te maken om het asociaal rijgedrag van de bestuurders van de houttrucks, en er met behoorlijke snelheden wordt gereden. Het is opmerkelijk, dat al enkele maanden het verkeer van houttrucks weer intensief is over de weg naar Apoera. Door het rijgedrag  van de chauffeurs ondervinden dorpen langs deze weg ernstige overlast, zowel in de avond als overdag. De veiligheid van andere weggebruikers zoals voetgangers, bromfietsers en automobilisten, komt hierdoor ook in gevaar. De OSIP heeft vermeld dat op  haar schrijven nog niet is gereageerd.

“De kinderen kunnen met moeite zonder gevaar vrij spelen. Het toeteren van de trucks wanneer ze langs elkaar rijden op de weg is ook storend voor de gemeenschap. Er zijn baby’s, kinderen en seniorenburgers in het dorp, die slecht tegen lawaai kunnen”, aldus de OSIP.

Het roekeloos rijden heeft recentelijk nog geleid tot een verkeersslachtoffer in Pikin Saron, dat in het ziekenhuis is opgenomen met een been- en bekkenfractuur.  Ook boodschappen bij de winkelier komen in gevaar, doordat meerdere trucks  voor de winkel parkeren, wat heel gevaarlijk is, omdat de bewoners tussen de trucks heen moeten manoeuvreren en zelf geen parkeermogelijkheid meer hebben.

Brug Witagron niet veilig

De OSIP is ook bezorgd over de conditie van de brug bij Witagron, omdat deze oeververbinding aan de Coppenamerivier van groot belang is voor onder meer de inheemse gemeenschappen in West-Suriname.  “Wij moeten met lede ogen toezien hoe de brug steeds slechter begaanbaar en onveiliger is geworden. Er wordt geen enkel initiatief ondernomen door de bedrijven die actief zijn in dit gebied, om de brug in een veilige staat te houden en  risico’s op ongevallen, te verminderen. Het zwaar materieel maakt hier ook gebruik van. Moeten er ongelukken en doden vallen voordat men zal ingrijpen?”, aldus de OSIP. Er wordt een dringend beroep gedaan op de districtscommissarissen om het rijden met  de houttrucks uitsluitend plaats te laten vinden tussen 6:00 uur en 18:00 uur en de controle op de naleving van een dergelijk besluit uit te voeren.  Er moet controle uitgevoerd worden op het rijgedrag van de bestuurders om de veiligheid van de overige weggebruikers en de gemeenschappen langs de weg, te garanderen. Verder moet er direct gewerkt worden aan herstel  van de brug bij Witagron, zodat die in een iets veiliger staat wordt gebracht, dan waarin die momenteel verkeert. “Wij rekenen op uw medewerking voor het treffen van deze dringende maatregelen en zien een spoedige reactie van u tegemoet op ons verzoek. Wij van de OSIP en de VIDS houden ons altijd aanbevolen voor dialoog hierover, maar zonder actie van de Surinaamse overheid, heeft dialoog geen doel”, aldus de OSIP.

More
articles