Het district Nickerie kampt al enige tijd met denguebesmettingen. Maar behalve dengue, heeft het district al langer dan een week ook te maken met een muskietenplaag. Overal waar men komt in het rijstdistrict, wordt men aangevallen door zwermen muskieten, zowel overdag als ‘s avonds. Binnen de Nickeriaanse samenleving is de roep om bespuitingen om de muskieten te bestrijden, groot. Men vraagt zich af wanneer de spuitwagen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg zal langskomen.
Kowlesar Matai, gepensioneerd arts van de Regionale Gezondheidsdienst, zegt dat bespuitingen geen structurele oplossing brengen. Er zal volgens Matai, gezamenlijk het een en ander moeten worden gedaan om ervoor te zorgen dat vooral de denguebesmettingen minder worden. “Daarvoor is het nodig dat wij in eerste instantie alle broedplaatsen van de muskieten opruimen”, legt Matai uit.
De denguemuskiet legt haar eitjes alleen in schoon water. Het is dus belangrijk om waterhoudende voorwerpen zowel binnen- als buitenshuis, regelmatig schoon te maken. Aan de andere kant is het volgens Matai nodig dat die muskieten bestreden moeten worden. “Dat kan alleen de structurele oplossing brengen, want met bespuiten gaan de muskieten die er nu zijn dood, maar binnen enkele weken zijn er weer even veel muskieten.”
Matai doet een beroep op de samenleving om mee te werken en alles wat water kan bevatten in en rondom de woning op te ruimen en zoveel mogelijk de muskieten te doden. Hij geeft aan dat er allerlei manieren zijn om muskieten te bestrijden. “Dat kan helpen om ervoor te zorgen dat we minder besmettingen krijgen, en het risico dat mensen ernstig worden door dengue, minder kan worden.” Matai vindt dat er niet gewacht moet worden op de president, de minister, assembleeleden en anderen, want die gaan volgens hem niet de rommel op de mensen hun erven opruimen. De arts zegt te hopen dat de boodschap begrepen is en dat de samenleving gaat meewerken om ervoor te zorgen dat dengue een halt wordt toegeroepe. ‘’Dan zullen er ook minder mensen ernstig ziek worden’’, aldus Matai.