TotalEnergies: ‘FID eind 2024 verwacht, eerste productie in 2028’

Ter gelegenheid van de in Paramaribo gehouden bijeenkomst tussen Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, president Chandrikapersad Santokhi en Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, heeft TotalEnergies de start aangekondigd van de ontwikkelingsstudies voor een groot olieproject in Blok 58, voor de kust van Suriname. TotalEnergies is de exploitant van Blok 58, met een belang van 50 procent, naast APA Corporation dat eveneens een belang van  50 procent heeft.

De beoordeling van de twee belangrijkste olievondsten, Sapakara South en Krabdagu, werd in augustus 2023 met succes afgerond, met het boren en testen van drie putten, en bevestigde de gecombineerde hulpbronnen van bijna 700 miljoen vaten voor de twee velden. Deze reserves, gelegen in waterdieptes tussen 100 en 1.000 meter, zullen worden geproduceerd via een systeem van onderzeese putten die zijn aangesloten op een FPSO (Floating Production, Storage and Offloading unit) gelegen 150 km uit de kust van Suriname, met een olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. Het project zal een investering vertegenwoordigen van ongeveer USD 9 miljard.

De gedetailleerde engineeringstudies (FEED) zullen eind 2023 van start gaan en de definitieve investeringsbeslissing wordt eind 2024 verwacht met een eerste productiedoelstelling in 2028. TotalEnergies zal het project op een verantwoorde manier ontwikkelen, zowel door voordelen te garanderen in termen van werkgelegenheidscreatie en economische activiteiten voor Suriname alsook door gebruik te maken van de best beschikbare technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren. In het bijzonder zullen de faciliteiten zo worden ontworpen dat er geen sprake is van affakkelen, waarbij het bijbehorende gas volledig opnieuw in de reservoirs wordt geïnjecteerd.

Tijdens de komende ontwikkelings- en productiefasen zal TotalEnergies nauw blijven samenwerken met de nationale oliemaatschappij Staatsolie om de acties ten gunste van local content te versterken. Deze acties hebben al de training mogelijk gemaakt van meer dan 80 mensen voor logistieke basisoperaties in Paramaribo tijdens de verkennings- en beoordelingsfasen. “De Blok 58-ontwikkelingsstudies die we vandaag lanceren, zijn een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van de aardolievoorraden van Suriname. Deze ontwikkeling is in lijn met de strategie van TotalEnergies die gericht is op de ontwikkeling van goedkope oliebronnen met lage emissies, en maakt gebruik van de expertise van ons bedrijf op het gebied van diepwaterprojecten. Wij zullen zo bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van de bevolking van Suriname”, aldus Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies. “Suriname maakt een uitdagende economische periode door. Deze aankondiging biedt de broodnodige vooruitzichten op positieve ontwikkelingen voor onze natie. Wij hebben er vertrouwen in dat het Surinaamse volk zal profiteren van de economische spin-off die in de volgende fasen zal worden gegenereerd. Lokale ondernemers zullen de kansen moeten grijpen om hun diensten en goederen aan te bieden.

Wij zullen ervoor zorgen dat toekomstige inkomsten uit de offshore olie- en gaswinning verstandig worden besteed. Deze inkomens zullen bijdragen aan het welvaarts- en stabiliteitsfonds, en zullen een middel zijn om onze economie te diversifiëren door duurzame sectoren zoals landbouw en toerisme te ontwikkelen”, aldus president Santokhi. Annand Jagesar, CEO van Staatsolie: “Ons bedrijf is opgezet om olie te vinden, ontwikkelen en produceren in de offshore. Het kostte enorme inspanningen, veel geduld en uitstekende partners om dit langverwachte moment te bereiken. We zien het momentum, het toegenomen begrip van het stroomgebied en de zorgvuldige uitvoering als sleutelelementen voor het verder ontsluiten van het potentieel van Blok 58 en het Surinaamse stroomgebied op een verantwoorde manier.”

More
articles