Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op woensdag 6 september 2023 op uitnodiging van de stuurgroep Ontwikkeling Traditionele en Integratieve Medische Systemen Industrie (OTIMISI), een toespraak gehouden voor stakeholders, meelezers en andere belanghebbenden over de ontwerpwet ‘Vaststelling van regels voor traditionele en integratieve geneeskundige diensten in Suriname’.
De integratie van traditionele genezers in het nationale gezondheidszorgsysteem kreeg aandacht rond de Alma-Ata Conferentie over Eerstelijnsgezondheidszorg in 1978. Hierbij werd niet alleen het brede bestaan van traditionele genezers, waaronder traditionele geboorteverzorgers benadrukt, maar ook het belang van het betrekken van hen bij het formele gezondheidssysteem om aan de behoeften van de eerstelijnsgezondheidszorg te voldoen. Tijdens deze werksessie met belanghebbenden heeft de minister het gehad over de rol die het ministerie van BIBIS hierbij kan vervullen. De minister gaf aan dat traditionele medische praktijken een unieke bijdrage leveren aan de gezondheid van onze bevolking, alsook de economische ontwikkeling van ons land. Dit, omdat er in deze tijd meer belangstelling getoond wordt voor natuurlijke benadering van gezondheid. Voorts gaf de minister aan dat het de doelstelling van de regering is om Suriname te positioneren als een centrum voor traditionele medische systemen, medisch toerisme en internationale zakelijke partnerschappen. “Het is een goede kans om onze natuurlijke rijkdom en culturele diversiteit te benutten en tegelijkertijd samen te werken met internationale partners om kennis en expertise uit te wisselen”, benadrukte de minister.
Minister Ramdin stipte aan dat Surinames erfgoed op dit gebied divers en diepgeworteld is in de cultuur en geschiedenis van onze verschillende gemeenschappen. Hierbij legde hij de nadruk op de Inheemse bevolking met hun rijke kennis van geneeskrachtige planten, de Afro-Surinaamse gemeenschap met hun traditionele kruidengeneeskunde en de bijdragen van de Hindoestaanse, Javaanse, Chinese en alle andere in Suriname gevestigde gemeenschappen. “In dit kader”, vulde de minister aan, “heeft het ministerie van BIBIS de bijzondere taak om diplomatieke betrekkingen te smeden en te onderhouden. Wij staan klaar om deze rol te vervullen ter ondersteuning van duurzame nationale ontwikkeling en welzijn van ons allen”. Ten slotte riep de bewindsman op om concrete acties te ondernemen, in samenwerking met de stakeholders van deze sector, waaronder de stuurgroep die een leidende rol vervult. “Hierbij is het van belang dat er noodzakelijke wet- en regelgeving worden ontwikkeld om gerichte internationale partnerschappen te smeden. Deze gaan moeten resulteren in wetenschappelijke vooruitgang, culturele uitwisseling en economische kansen”, besloot minister Ramdin.
De voorzitter van de stuurgroep OTIMISI, Steve Silos, gaf aan dat deze toespraak van de minister gezien wordt als een bijzondere bijdrage aan de verdere activiteiten die moeten leiden tot het duurzaam ontwikkelen van een traditionele en integratieve medische systemen industrie in Suriname.