Bakker: Broedplaatsen denguemuskiet op braakliggende terreinen

Dokter Wim Bakker epidemioloog en huisarts zegt dat de gewaarwording van malathion bij de bespuiting van de denguemuskiet in woonwijken, niet echt schadelijk is voor de bewoners die het bestrijdingsmiddel ruiken. Wat de mensen ervaren, is meer een eigen reactie van het individu zelf. Volgens hem kan dat verschillend zijn bij mensen. Tevens merkt dokter Bakker op, dat al enige tijd meer mensen naar zijn poli komen met klachten over dengue.

Echter stelt hij dat er nog geen verdere toename is geconstateerd van de epidemie, die eerder werd waargenomen. Bakker meent dat het centrum van Paramaribo en het noorden van de stad andere weergaven zouden kunnen tonen van hetgeen hij heeft genoemd. Ook wijst hij erop, dat de braakliggende terreinen in sommige ressorten door zwerfvuil, maar ook vuil op plaatsen waar illegaal is gestort, en de aanwezigheid van water, vaak de denguemuskiet gebruikt als broedplaats voor het leggen van eitjes. Bakker verduidelijkt dat de opmerkelijke gevallen van dengue in het ressort Blauwgrond te maken zou kunnen hebben met de geografie van dat gebied. Misschien zelfs met de behuizing”, aldus Bakker.

Met name het gebruik van het bestaande milieu zou daarbij van invloed kunnen zijn. Hij meent dat de gevallen op Blauwgrond ook te maken zouden kunnen hebben met de samenstelling van de bevolking. Volgens hem zijn mensen van Aziatische oorsprong zoals “Chinezen, die zijn veel gevoeliger voor het ziektebeeld van dengue”, aldus Bakker. Echter bedoelt Bakker ook dat de bewoners in het ressort Blauwgrond (de grootste van de 62 ressorten) betere medische voorzieningen hebben, zoals verzekeringen, ze beschikken over goede transportmiddelen en intussen hebben de doctoren in dat gebied door de eerdere epidemieën een behoorlijke ervaring opgedaan met gevallen van dengue, dus ook eerder kunnen vaststellen wat de diagnose is aan de hand van objectieve en subjectieve bevindingen zijn, maar die later ook kunnen worden bijgesteld. Tevens vlotter bekendheid kan worden gegeven aan de stand van zaken in het ressort.  Volgens Bakker zouden misschien evenveel mensen in andere gebieden klachten kunnen hebben, maar niet beschikken over de mogelijkheden van de bewoners op Blauw-grond en het wat langer kan duren, alvorens ze een doktersbezoek kunnen brengen aan de poli.

Dokter Bakker denkt dat aan de hand van voorgaande epidemieën, de oorzaak van opvallend meer gevallen in het ressort Blauwgrond te maken kan hebben met de gevoeligheid van de patiënten zelf. Hij stelt ook dat er geen echte meeting is geweest van het bovengenoemde resultaat.

Tevens zegt hij dat de bespuitingen niet helpen bij het onschadelijk maken van de broedplaatsen van de denguemuskiet. Bakker vindt dat Volksgezondheid en het Bureau Openbare Gezondheidszorg propaganda maken maar meer moeten doen en vertellen wat het ministerie allemaal doet om de burger van dienst te zijn.

Hij wijst bijvoorbeeld op de dure aankoop van het bestrijdingsmiddel malathion en de inzet van ander materiaal en materieel in gebieden waar het noodzakelijker is om praktische redenen.

More
articles