Supermarkten mogen geen gokmogelijkheden meer aanbieden

Cedric van Samson, assembleelid voor de VHP, zegt dat gokgelegenheden uit woonwijken gehaald moeten worden. Volgens hem is de beste manier om dit in eerste instantie te bewerkstelligen, het gokken bij de supermarkten te verbieden. “Als men ervoor kiest naar een speciale betting shop te gaan, dan blijft dat een vrije keus. Echter moeten we de persoon beschermen op de plaats waar inkopen gedaan worden, zoals de maandelijkse behoeften, want eigenlijk is daar de verleiding nog groter”, aldus Van Samson. ‘’Vandaar dat thans de eerste stap is gezet om te voorkomen, dat bij de supermarkten gegokt kan worden, omdat de neiging een kans te wagen om te spelen groot is’’, zegt het assembleelid.

Van Samson legt uit dat een alcoholist of drugsverslaafde makkelijker te herkennen is dan een gokverslaafde. ‘’Er bestaat bij zo een individu de drang geld te lenen bij verschillende mensen, maar hij of zij valt dan toch niet op bij andere verslaafden.’’ Van Samson wijst erop dat er niet alleen gewerkt wordt aan het beperken van de neiging tot gokken, maar ook dat het beleid die innerlijke drang bij het individu kan ontmoedigen.

Hij gaf het voorbeeld van voorlichting die in de nieuwe wet is opgenomen, om alvast de reclameboodschappen te verbieden of verminderen op bepaalde tijden waarop jongeren meestal naar de televisie kijken, om zo de neiging tot gokken tegen te gaan. Samson verwijst ook naar het jaar 2017, toen het gewezen assembleelid André Misikaba de toenmalige regering erop wees, dat de indruk bestond dat er een gok faciliterend beleid werd gevoerd. Volgens hem had niemand in die tijd gedacht, dat we zouden moeten overgaan tot een wet die het faciliteren van loten en gokspelen zou moeten verbieden. Van Samson zegt dat we nu helaas meemaken dat het oogluikend wordt toegelaten dat gokbedrijven met een vergunning, zich overal vestigden.

‘’Een wildgroei die thans teruggebracht moet worden met regelgeving’’, aldus Van Samson. Hij zegt dat veel mensen van mening zijn dat belasting moet worden geheven. Echter wijst Van Samson erop, dat er al behoorlijk veel belasting wordt geïnd. Ook wijst hij op de ontbrekende data waarover De Nationale Assemblee zou moeten beschikken. Hij maakt duidelijk dat we niet weten, hoeveel mensen in deze sector werken en dus kan een werkgever zich er niet op beroepen dat arbeidsplekken behouden moeten worden. Ook verduidelijkt hij dat de meeste bettingshops vlak naast een winkel staan. In veel gevallen is het zelfs zo, dat de bettingshop en de winkel dezelfde kassa gebruiken.

‘’Er is dan een en dezelfde kassa waar consumenten gaan om voor de producten die ze kopen, te betalen.’’ Vandaar dat ook in de nieuwe goedgekeurde Wet Hazardspelen bepaald is dat de gokmachines niet meer in dezelfde omgeving als de supermarkten mogen zijn. Ook de kwestie van extra personeel is twijfelachtig in de situatie van de supermarkt en gokmachines in hetzelfde gebouw. Er wordt niemand brodeloos gemaakt als er geen sprake meer is van gokmachines is.  Van Samson zegt ook dat de regering meer openheid moet kunnen brengen over de kwesties van de data van mensen die werken in goklocaties. Het verbaast hem dat het parlement niet over de data kan beschikken. Ook de 52 trekkingen per dag in gokhuizen was niet houdbaar, omdat de spelers maar bleven wachten in (of voor) het gokkantoor en dan direct na de uitslag, weer een lot kochten tot aan het einde toe, met alle nare gevolgen van dien, maar dat is teruggebracht tot 3 trekkingen per dag.

More
articles