‘Tweede NRA is nodig, we mogen niet buiten de boot vallen’

Het ministerie van Financiën stelt ruim half miljoen USD beschikbaar voor de uitvoering van de tweede National Risk Assessment (NRA). Voor deze tweede NRA heeft de regering het internationaal opererend expertteam van Kroll AML Divisie gecontracteerd om ons land de nodige technische assistentie te verlenen. Het Kroll-team werkt samen met actoren uit de publieke sector. Kroll zal binnenkort ook met belanghebbenden uit de private sector sessies houden. Voor de financiering van het tweede NRA-project, treft de regering de nodige voorzieningen voor een vlot verloop van de activiteiten die zullen moeten resulteren in het uitbrengen van het NRA-rapport in het tweede kwartaal van 2024.

Financiënminister Stanley Raghoebarsing verduidelijkt, waarom het nodig is dat er op korte termijn weer een NRA zal worden uitgevoerd. ‘’Suriname moet evalueren waar het nu staat en of er nieuwe risico’s zijn bijgekomen. Duidelijk moet zijn welke acties Suriname tot op heden heeft genomen om te voldoen aan de vereisten van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Het heeft namelijk vergaande gevolgen als we niet voldoen aan de aanbevelingen van de CFATF.

Om maar een voorbeeld te geven: wanneer je reist naar landen die niet voldoen aan de vereisten van de CFATF in het kader van AML/CFT richtlijnen, dan betekent dit dat reizigers met veel cash geld moeten reizen, in plaats van met een creditcard. Het risico bestaat ook dat banken dan ook geen zaken kunnen doen met het buitenland. Wij willen absoluut niet dat Suriname in zo een situatie beland en daarom is de NRA de eerste belangrijke stap in die richting. De tweede NRA moet opleveren welke maatregelen reeds zijn gedaan en we zijn inmiddels ook met het IMF bezig, omdat ook in dat traject er eisen werden eisen gesteld met betrekking tot wetgeving, versterking van de banken en risicobeheersing. De verbetering van de procedures op het ministerie van Financiën en de financiële regels bij het Openbaar Ministerie, worden ook weer bekeken. Al dit soort zaken moeten wij in orde hebben, zodat wij kunnen laten zien dat de regering maatregelen treft om het land op te bouwen met eerlijke en goede regels. We mogen niet riskeren dat we buiten de boot vallen.” Het voldoen aan al deze vereisten, betekent volgens de minister ook, dat je als land je optimaal inzet om drugscriminaliteit tegen te gaan. ‘’Ik onderstreep in dat kader de uitspraak die president Santokhi enkele maanden geleden deed: “Wij willen geen land zijn dat verbonden wordt met drugs”, ik ben het daar volledig mee eens’’, aldus Raghoebarsing.

-door Gladys Findlay-

 

More
articles