Artiest James geeft met ‘Bos a gang’ signaal aan regering

‘Mek wi feti gi Sranan,’ zingt de artiest James Kadosoe aan het begin van zijn nummer getiteld ‘Bos a gang’. Met deze single geeft hij een signaal aan de regering dat het niet goed gaat en dat zij niet genoeg doet om het tij te keren. James zegt dat hij het lied heeft geschreven, nadat hij een ingeving kreeg, gevolgd door een droom. Volgens hem heeft God hem daarmee een boodschap gegeven om door te spelen aan wie oren heeft.

In het kritisch nummer spaart James de regering niet. Hij noemt in één adem de stijgende criminaliteit en corruptie, moreel verval en misbruik van macht, evenals haat, onrust, discriminatie en overheidscorruptie. In de videoclip van het nummer flitsen beelden voorbij van verschillende anti-regeringsprotestmanifestaties. Zonder namen te noemen, maakt James verschillende politici uit voor wolven in schaapskleren. Ondanks alles gelooft hij dat Suriname uit de put kan komen, maar hij stelt een voorwaarde: de corruptie moet eerst stoppen! De zanger kreeg het idee om dit nummer te schrijven nadat hij geruime tijd had opgemerkt dat een collega van hem gemanipuleerd werd door vrienden die van zijn goedhartigheid profiteerden. Hoewel de collega het op een gegeven moment zelf doorhad wat er gebeurde en erover klaagde, had hij niet de moed om de vriendschappen te verbreken. James adviseerde hem toen met de uitdrukking ‘Bos a gang!’, wat betekent dat hij de banden met zijn onechte vrienden moest doorsnijden.

Hierna kreeg hij de ingeving om de relatie tussen zijn collega en diens vrienden te vergelijken met de situatie in het land. De artiest zag het volk als zijn collega, terwijl de regering de plaats innam van de onechte vrienden. Hoewel het volk ziet dat ze wordt bedrogen door de regering en andere politici, voelt het zich niet sterk genoeg om er een streep onder te zetten. Net als in het geval van zijn collega, moedigt hij ook het volk aan met de uitdrukking: ‘Bos a gang!’.

Naast de ingeving had James ook een droom die hij beschouwt als een soort visioen. Hij zag zichzelf tijdens een optreden verschillende mensen uit het publiek uitnodigen om hem op het podium te vergezellen. Degenen die kwamen, waren vertegenwoordigers uit de vijf grootste bevolkingsgroepen van Suriname. De artiest beschouwt dit als een boodschap om eenheid in Suriname te bevorderen en de scheidslijnen tussen de etnische groepen in het land te vervagen. Op basis van wat hij verder in de droom zag, heeft hij ook een logo ontworpen dat hij nu om zijn nek draagt als eerbetoon aan de inheemse bevolking, de eerste bewoners van Suriname. ‘Bos a gang’ is te beluisteren op YouTube onder de naam James Kadosoe. James was zanger in de muziekgroep Youth Creation. Toen de leden uit elkaar groeiden, richtte hij zich op zijn opleiding. Nu is hij terug als soloartiest en heeft hij niet de intentie om weer van het toneel te verdwijnen. ‘’Ik heb nog veel meer te vertellen aan Suriname’’, aldus James.

More
articles