“Het is heel belangrijk als je het leiderschap van een land voorop stelt, dat zij niet gezien willen worden als een druggerelateerd land. We zijn het in het verleden niet geweest, maar helaas zijn we dat geworden en wij willen af van die reputatie. Ik denk dat het goed zou zijn dat vanuit de regering, het parlement het vaker gezegd wordt. We moeten onze reputatie opschonen en wij zijn helaas niet in staat dat op eigen houtje te doen. We hebben thans te maken met grensoverschrijdenden criminaliteit en we zullen het met anderen moeten doen”, zegt de minister van Financiën, Stanley Raghoerbarsing tegenover De West. “Je ziet duidelijk dat de regering samenwerkingen is aangegaan met de Franse en Ame-rikaanse regering. Wij stellen het zelfs zeer op prijs, dat er vestigingen komen van de Amerikanen en Nederlanders.” Het is volgens Raghoerbarsing een heel goede ontwikkeling, dat het ministerie van Defensie en van Justitie en Politie een samenwerking aangaan.
“Wij weten dat het gaat om grensoverschrijdende criminaliteit die wij niet alleen aankunnen, daarom aanvaarden wij ook die hulp in dank. We moeten dit land opschonen en ervoor zorgen dat de toonzetting van drugs, criminaliteit en gebrek aan bestuur, dat die weg is.”
Kolonialisme
Volgens Raghoebarsing hebben we vaak heel veel commentaar op het kolonialisme, dat heeft bestaan tijdens het Nederlands bestuur, maar toen hadden we volgens de minister, wel het beste onderwijs in Suriname. “We mogen dat natuurlijk niet hardop zeggen, omdat het politiek niet correct is, maar het is wel de waarheid. We hadden toen ook top gezondheidszorg, alles was geregeld en we hadden absoluut niet de reputatie van een drugsland. Ik zeg hiermee niet dat kolonialisme goed is, maar we hebben te veel van de goede dingen die er waren, zoals discipline, orde, beleefdheid, op tijd komen en afspraken nakomen, rechtvaardigheid, kwaliteit, dit soort normen en waarden hebben wij bij het vuil gezet en geplaatst onder de noemer ‘koloniaal’, maar het zijn wel bouwstenen van een goed geordende samenleving. Dit soort zaken hebben ons toen top onderwijs en gezondheidszorg gegeven. We moeten de waarden terugbrengen.”