Franse veerboot La Gabrielle uit de vaart

Groter schip niet inzetbaar door tekortkoming Suriname

Al langer dan een jaar is een veerboot van grote omvang beschikbaar gesteld door de Franse overheid, maar die kan nog steeds niet worden ingezet voor de oeververbinding tussen Albina en Saint-Laurent-du-Maroni, omdat de aanmeersteiger te Albina nog aangepast moet worden.

Eerder meldde de Communicatiedienst Suriname (CDS), dat in juni 2023 de formalisatie van de nieuwe aanmeersteiger te Albina zou plaatsvinden. Volgens het medium was dit een lang gekoesterde wens van zowel Suriname als Frans-Guyana, welke al geruime tijd gerealiseerd zou moeten zijn.  Echter lijkt de realisering van procedures, oftewel een bewuste keus voor standaardisatie, teneinde eenheid en zekerheid te verkrijgen voor betrokkenen in dit project, onzeker. Het opleggen van een bepaalde norm of standaard voor het ontwerp, de constructie, het testen of gebruiken van het project, heeft waarschijnlijk voor oponthoud gezorgd.

In een poging een verklaring te vinden voor de al langer dan een jaar durende vertraging, zullen de autoriteiten de planning moeten bijstellen bij de bouw van een steiger om de voltooiing van de aanmeerfaciliteit te realiseren.

De grotere veerboot genaamd ‘Malani’ was reeds in 2022 opgeleverd, maar kan nog niet worden ingezet, omdat de oude aanmeersteiger niet geschikt is.  De op vertrek staande minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, zei eerder dat het welslagen van de aanpassing van de steiger vooral de gedachten van het samen optrekken tussen beide landen symboliseert, waarbij de taal niet scheidt, maar verbindt.

More
articles