Vakcentrale C-47 gebelgd over wijziging BTW-wet

De Vakcentrale C-47 is gebelgd over de recente wijziging van de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde. De wijziging van de BTW-wet is afgelopen week aangenomen door De Nationale Assemblee. Echter heeft de wijziging van de wet geleid tot verdeeldheid en zorgen onder vakbonden en politieke fracties in het land. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning verduidelijkt, dat de wijzigingen noodzakelijk zijn om de economie te stabiliseren en de goedkeuring van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te verkrijgen. Echter heeft de vakbond een andere mening. De wetswijziging dreigt volgens C-47 voorzitter Robby Berenstein een gevaar te worden voor de samenleving. Hij schoof niet onder stoelen of banken dat de vakcentrale het totaal oneens is met de wijziging van deze wet.

‘’Het is leven op een tijdbom. Producten, goederen en diensten zullen met deze wijziging zeker duurder worden‘’, benadrukte Berenstein tijdens een gisteren gehouden persconferentie.  Volgens Berenstein zullen goederen en diensten van de categorieën die voorheen btw-vrij waren duurder worden. Berenstein zegt dat de regering erop geattendeerd moet worden dat deze aanpassing niet dragelijk is voor de samenleving. ‘’Disi un no man pai, het geld moet gehaald worden waar het gehaald moet worden‘’, verduidelijkte Berenstein. De vakbondsman zegt, dat de regering de wijziging zal moeten aanhouden. Volgens hem zijn er tal van andere mogelijkheden om aan geld te komen.

Ook vakbondsman tevens lid van de commissie die de btw-wet moet toetsen, Dayanand Dwarka, legde uit waarom de vakbond tegen de wijziging is. Volgens hem is de wet voor de derde keer gewijzigd, echter is deze niet zoals het IMF voorstelt. Dwarka legt uit dat de commissie voor de toetsing van de wet heel laat is geïnstalleerd, met name drie maanden nadat er een initiatiefwet was ingediend voor wijzigingen door de DNA-leden Ronny Aloema en Evert Karto.

Vrijdag aanstaande zal er volgens Berenstein vergaderd worden met andere bonden, om de effecten van de wijzigingen te bespreken. Er zal met de andere bonden onder andere besproken worden hoe verder te gaan. Berenstein legt uit, dat alle overeenkomsten voor het verbeteren van de koopkracht en andere voorzieningen die met veel moeite zijn behaald, nu met de wijziging van de BTW-wet achterhaald zijn.

‘’We gaan de regering alvast duidelijk maken, dat dit niet dragelijk is voor de samenleving. If na hou yu mus’ hou a afkondiging aan, fu tek’ a ten fu luku wan moro bun sani. Maar zo is leven op een tijdbom. Het is leven op een tijdbom want die effecten zijn veel te ingrijpend‘’, aldus Berenstein.

More
articles