TotalEnergies zal naar verwachting in 2024 eerste diepwaterexploratie van Suriname goedkeuren

De exploratieactiviteiten in Suriname zullen in de komende periode weer in een stroomversnelling komen. Het land streeft ernaar om in de toekomst een mondiale olie- en gaskrachtcentrale te worden. In tegenstelling tot buurland Guyana, waar de Amerikaanse maatschappij ExxonMobil tot nu toe 11 miljard vaten olie-equivalent aan winbare hulpbronnen heeft ontwikkeld, blijft Suriname tot op heden een zeer klein land, omdat het slechts 14.000 vaten olie per dag produceert uit sommige onshore en nearshore velden.

Dit scenario staat op het punt te veranderen nu TotalEnergies en APA Corporation de finale naderen voor de investeringsbeslissing ( FID) over Blok 58, en andere internationale oliemaatschappijen lijken te popelen om activiteiten uit te voeren in de potentiële exploratiemogelijkheden rondom het gebied.

Het Maleisische Petronas is een van de vele bedrijven die met een frisse blik naar Suriname kijken.  Het bedrijf charterde het semi-afzinkbare booreiland Noble Corporation, Noble Discoverer, om dit uit te voeren activiteiten in naastgelegen Blok 52. In december 2020 vond het bedrijf koolwaterstofhoudende zandstenen met het vooruitzicht Sloanea-1 en nu hoopt Petronas een nieuwe ontdekking te doen met de Roystonea-1.

Het boren van Roystonea-1 is aan de gang en zal naar verwachting maximaal drie maanden duren. De campagne is gericht op hetzelfde oliespel als de Sapakara-Krabdagu-cluster in Blok 58, waar TotalEnergies binnenkort de eerste diepwaterontwikkeling van het land zal goedkeuren.

Een succes bij Roystonea-1 zou mogelijk de weg vrijmaken voor een nieuwe ontwikkeling in Suriname. De put ligt slechts een paar kilometer ten oosten van Sapakara-Krabdagu en zou daardoor ook geschikt kunnen zijn voor gedeelde infrastructuur zoals havenfaciliteiten en logistiek.

APA beoordeelt ook de beste weg voorwaarts voor zijn Baja-1-ontdekking in Blok 53, dat ook op de planning staat, die in dezelfde lijn ligt als Sapakara-Krabdagu. Het bedrijf liet doorschemeren dat het in de toekomst verdere exploratiewerkzaamheden zal uitvoeren.

Seismische druk

Aan de seismische kant besteedt Staatsolie een nieuw 3D-onderzoek uit het koolwaterstofpotentieel van het Demerara-plateau, waar zich zes offshore blokken bevinden om geveild te worden.

Het 3D-ondezoek zal waarschijnlijk een nieuw perspectief bieden aan toekomstige spelers in de regio, hoewel Staatsolie nog niet heeft bekendgemaakt welke bedrijven een bod hebben uitgebracht op drie van de zes blokken in de laatste ronde.

Het Demerara-plateau ligt in de tegenovergestelde richting van de Sapakara-Krabdagu-cluster waar Petronas en APA hun eerdere ontdekkingen deden. Er zijn hoge verwachtingen van het tentoongestelde areaal, dat 60 ongeteste prospects bevat met een gecombineerd risicopotentieel van meer dan 41 miljard vaten olie.

Nu de exploratie terrein wint en er in de nabije toekomst nog meer zullen volgen van bedrijven als Shell, ExxonMobil en Chevron, zijn de ogen van de natie vooral gericht op TotalEnergies en de gezamenlijke ontwikkeling van Sapakara-Krabdagu, wat nog slechts een kwestie van tijd is.

Er wordt algemeen verwacht dat TotalEnergies in 2024 groen licht zal geven aan Sapakara-Krabdagu en wanneer dat gebeurt, het een mijlpaal wordt voor Suriname, dat zijn wateren jarenlang als thuishaven heeft gepromoot van grote koolwaterstofvoorraden.

Het lijkt erop dat al het harde werk snel vruchten zal afwerpen, aangezien er aanwijzingen zijn dat TotalEnergies hiernaar op zoek zal gaan naar een groot drijvend productie-, opslag- en losschip met een capaciteit van 200.000 vaten per dag om Sapakara-Krabdagu te ontwikkelen.

Bron: Upstream opinieartikel

More
articles