Leden van het bedrijfsleven van Suriname en Guyana, hebben op woensdag 30 augustus de eerste virtuele Introductory Stakeholders meeting gehouden. Hoofdonderwerp van de vergadering was het opzetten van een Suriname-Guyana Chamber of Commerce in Guyana (SGCC), besproken werd. De goed bezochte vergadering werd geopend door Henna Soerdjoesing, directeur International Business van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).
BIBIS-minister Albert Ramdin zei dat samenwerken op verschillende gebieden, waaronder het doen van zaken, van groot belang is. De bewindsman gaf aan dat dit initiatief de volledige ondersteuning geniet van de regering en dat het zich presenteert op het juiste moment met betrekking tot de vele ontwikkelingen en kansen voor ondernemers.
De minister zei dat beide landen zich gecommitteerd hebben tot een strategisch partnerschap en dat eventuele problemen die optreden in de samenwerking, door middel van dialoog, een zakelijke benadering en een constructieve opstelling opgelost moeten worden. “Gezien de overeenkomsten in het historisch verleden van beide landen en de vergelijkbare ligging, is dit initiatief een uiterst succesvolle basis om samen te werken met elkaar”, aldus de minister. Een presentatie over de SGCC aan beide presidenten ligt in de planning voor oktober 2023 tijdens het Strategisch Dialoog Coöperatie Platform (SDCP) dat in Suriname zal worden gehouden. Robert Persaud, minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Guyana, zei dat de Guyanese regering haar volledige ondersteuning toezegt.
Er werd ook gesproken over de rol van de ambassadeur van Suriname in Guyana, Liselle Blankendal. Deze is niet alleen gebaseerd op het onderhouden van de politieke bilaterale betrekkingen met Guyana, maar ook op het stimuleren en helpen faciliteren van directe buitenlandse investeringen en het helpen van economische diplomatie in de breedste zin van het woord. “Het oprichten van een Kamer van Koophandel tussen Suriname en Guyana zal bedrijven in beide landen de kans geven om potentiële partnerschappen en investeringen aan te gaan, ideeën en informatie uit te wisselen, en tot op zeker hoogte de wederzijdse economieën te helpen diversifiëren”, aldus de ambassadeur. Ook de ambassadeur van Guyana in Suriname, Virjanand Depoo, zei de kamer te ondersteunen.
In de eerste week van september zal er een bestuurs-comité in het leven worden geroepen, dat zal bestaan uit vertegenwoordigers van beide landen om te werken aan de voorbereiding en opzet van de kamer. De streefdatum is om de Kamer van Koophandel rond eind november te lanceren, aangezien Suriname en Guyana officieel op 24 november 1975 diplomatieke betrekkingen met elkaar zijn aangegaan.