Na vijf jaar illegaal productieproces hennepplanten goedgekeurd door DNA

Na langer dan vijf jaar is het gehele illegale productieproces van de hennepplanten of stekken laten groeien tot en met de verkoop en aflevering van het eindproduct, maar ook van plant tot zaden, de bladeren, de vezels en houtachtige delen, nader bekeken in Suriname en bediscussieerd in De Nationale Assemblee (DNA).

Op vrijdag 1 september is de Wet Industriële Hennep in stemming gebracht in DNA en met de algemene 41 stemmen goedgekeurd. De wet houdt in dat in ons land voor speciale doeleinden hennep geteeld mag worden. Een van de voordelen die de wet biedt aan het telen van hennepplanten op basis van productie en economisch voordeel, is onder andere een Nationaal Instituut Industriële Hennepteelt Suriname (NIIHS) dat onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal ressorteren.

LVV zal verantwoordelijk zijn voor het algehele toezicht en de controle op het telen, de verwerking, levering en verkoop van industriële hennep. THC (tetrahydrocannabinol) is de werkzame stof in cannabis. In het plantje zijn meer dan 500 verschillende stoffen gevonden.

Een 100-tal stoffen behoort tot de groep cannabinoïden. Deze cannabinoïden worden alleen in de hennepplant aangetroffen. THC-testen ter certificering van de industriële hennep zullen gedaan worden in het NIIHS-instituut. Volgens ingewijden kunnen van hennep verschillende industrieproducten vervaardigd worden, zoals jute, waar ook touw van gemaakt kan worden, textiel, papier, veevoer en isolatiemateriaal.

De Wet Industriële Hennep staat toe dat de hennep een maximaal THC-gehalte van 0,3 procent bevat. Echter is het benodigde THC-gehalte voor onze omstandigheden maximaal 1 procent, vandaar dat de wet daarin heeft voorzien. Tevens is voorzien in de aanpassing van de goedkeuring van verdovende middelen. THC heeft geen psychoactieve medicatiewerking die vooral psychische functies beïnvloeden zoals denken, voelen, gedrag.

More
articles