Rond de huidige najaars padieoogst in Nickerie zijn er problemen ontstaan tussen de pelmolenaars en de rijstboeren. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinnanan Oemraw, zegt dat de SPBA is gestuit op het prijsaanbod van de pelmolenaars die voor de najaarsoogst padieopkoop per baal niet meer dan SRD 650 willen betalen. Nauwelijks een week nadat de oogst is begonnen, kwam eerder deze week tijdens de parlementsvergadering naar voren, dat de pelmolenaars voor de padie per baal niet meer dan SRD 650 willen betalen. Mahinder Jogi, fractielid van de VHP, riep de regering op, de rijstboeren niet in de steek te laten. Jogi wees erop, dat bij het vorige seizoen, de padieopkoop SRD 850 per baal opleverde. In een verklaring van de associatie zeggen dertien padieboerenorganisaties geschrokken te zijn van het lage aanbod van de pelmolenaars. ‘’Onze collega-rijstboeren in Guyana ontvangen uitgerekend SRD 900 voor een baal padie van 79 kg”, stelt de SPBA-voorzitter. De associatie meent dat ook gezien moet worden dat de prijzen van consumptierijst op de lokale markt blijven stijgen en ook verdubbeld zijn ten opzichte van de exportprijs.
De padieboeren ervaren de houding van de opkopers per baal in Nickerie als uitbuiting. Ook maakt de SPBA duidelijk, dat door gebrek aan goedkoop kapitaal, veel boeren gedwongen zijn om voor verdere financiering van hun productie aan te kloppen bij de opkopers. Volgens de associatie duidt dat op een bewuste handelwijze de boeren onder druk te kunnen zetten. Met een investering van SRD 45000 tot SRD 50000 meent de SPBA, dat de boeren niet uitkomen met het aanbod van de pelmolenaars. Het gaat dan ook om de productiekosten zoals ureum en fosfaat, brandstof voor verschillende activiteiten zoals besproeiing en verplaatsen van de padie. De associatie wil binnen het rijstplatform overleg hebben met de pelmolenaars, om zo te komen tot een eerlijke en aanvaardbare opkoopprijs per zak padie. Het assembeelid Jogi is bezorgd over de handelwijze van de pelmolenaars, die naar het schijnt, de boeren niet tegemoet willen komen. Hij vroeg zich af wat de regering gaat doen om de rijstboeren te helpen. Ook wilde hij weten, of de regering een prijscalculatie heeft gemaakt van de productiekosten. Zowel een prijscalculatie van de boeren als een door de opkopers zou gewenst zijn, volgens Jogi. Ebu Jones (NDP) meent dat de werkgroep van
De Nationale Assemblee voor deze kwestie van de opkoopprijs van de padie ingezet moet worden voor een oplossing. Tevens maakt hij duidelijk dat het pompgemaal van Wageningen niet meer voldoet aan de eisen om water te verpompen naar de rijstvelden. “Er worden extra kosten gemaakt door de rijstboeren”, aldus Jones.