CFATF kan Suriname in november verbeterde rating geven

Op vrijdag 25 augustus 2023 tijdens de reguliere rapportage van de NAMLAC en de Project Implementation Unit (PIU) aan de Anti-Money Laundering Steering Council op het Kabinet van de president, werd besproken dat Suriname kans maakt op een betere beoordeling door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), indien er middels wetgeving en cijfermatige data aangetoond kan worden dat het land in staat is om witwaspraktijken, terrorismefinanciering en de financiering van proliferatie te kunnen bestrijden. “De Nationale Anti Money Laundering Commissie (NAMLAC) heeft CFATF verzocht om 5 van de 40 aanbevelingen die in het Mutual Evaluation Report (MER) zijn opgenomen, opnieuw te beoordelen. Vier daarvan zijn positief beoordeeld, terwijl één nog wordt bediscussieerd. Hierdoor kan Suriname in november 2023 bij het volgende evaluatiemoment een verbeterde rating krijgen”, aldus de rapportage van de NAMLAC en Project Implementation Unit (PIU) aan de Anti-Money Laundering Steering Council.

Re-rating

AML-PIU-voorzitter Roy Baidjnath-Panday heeft in het kader hiervan in gesprek met De West benadrukt, dat de kwestie die betrekking heeft op de beoordeling van Suriname, weer ter sprake zal komen op de plenaire vergadering van de CFATF in november. “Suriname heeft volgens de procedureregels van de CFATF, gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een re-rating aan te vragen op de ratings die wij reeds hebben gehad op de MER- van de CFATF in januari 2023. De re-rating hebben we gevraagd, omdat wij op basis van de wetgevingsmaatregelen die Suriname heeft genomen, voornamelijk de wetgeving van november 2022 voor het schrijven van de wet voorkoming en bestrijding money laundering en terrorismefinanciering, wij de mening zijn toegedaan, dat die wet op vijf punten een aanzienlijke verbetering is op de rating van de CFATF die non-compliant zijn beoordeeld in het rapport van 2023”, aldus Baidjnath-Panday. Hij merkte op, dat na het doen van dit verzoek voor een re-rating op vijf onderdelen, is gebleken dat het team van experts van CFATF dat Suriname eerder heeft geëvalueerd, nu wel is meegegaan op vier van de gebieden en wel op basis van de wetgeving van november 2022. “Op één onderdeel is er momenteel nog verschil van inzicht, maar we hebben bericht ontvangen van de CFATF dat Suriname op de november plenaire vergadering het forum mag gebruiken om het standpunt weer eens uiteen te zetten.

Het kan dan best zijn dat de aanwezigen tijdens de plenaire vergadering met Suriname mee zouden kunnen gaan”, benadrukt de AML-PIU-voorzitter.

Wetgeving

Vorige week zijn er in De Nationale Assemblee twee wetten aangenomen: de verruimde Wet Strafbaarstelling Money Laundering en de Wet Bestrijding Terrorismefinanciering. “Wanneer die twee wetten zijn afgekondigd en in werking treden, dan zullen die ervoor zorgen dat er daaruit gronden ontstaan voor Suriname om daarvan melding te doen om een pakket van re-ratings aan te vragen. Helaas is de periode om re-rating aan te vragen al verlopen voor wat deze ronde betreft. Wat Suriname wel gaat doen, is dat wij het kunnen melden dat wetgeving tot stand is gebracht in DNA op de plenaire vergadering in november”, zegt Baidjnath-Panday. ‘’De meerwaarde hiervan is dat Suriname progressie maakt en dat is heel belangrijk. Je moet demonstreren dat je geen standstill hebt en dat je progressie toont in het nemen van maatregelen. Hetzelfde geldt ook voor het verder versterken van het toezicht op de gaming sector.

De wetgevingsproducten betreffende deze sector zijn nog in discussie bij het parlement, maar ik hoop van harte dat voordat DNA in reces gaat, zij deze drie wetgevingsproducten wel erdoor krijgt, want dan kunnen wij het ook melden op de plenaire vergadering van november aanstaande”, benadrukt de voorzitter.

‘’Als de drie wetgevingsproducten – strafbaarstelling money laundering, strafbaarstelling terrorismefinanciering en de wetgevingsartikelen betreffende de gaming sector – tijdig tot stand waren gekomen, hadden wij die ook mee kunnen nemen in het reratingsverzoek  en dan hadden wij een veel ruimer pakket van re-rating kunnen krijgen. Als land zullen wij zeker dit alles melden, maar om het te melden in het landenrapport als een verbetering, zodat het ook kan worden meegenomen als aantekening, is pas op de volgende plenaire- vergadering van 2024.’’

FATF

Suriname wordt primair beoordeeld door de CFATF en tussen de CFATF en de FATF bestaat er een samenwerkingsprotocol waardoor alle landen die onder de beoordeling vallen van hun MER- follow-up rapportage, dat die beoordelingen door de CFATF gecompleteerd zijn aan een verslag dat zij moeten doen op de vergadering van de FATF in februari 2024 in Parijs, Frankrijk. “Dat verslag van de beoordeling van Suriname door de CFATF na de vergadering in november 2023, zal gedeeld worden met de FATF in februari 2023. Als de CFATF voor Suriname aan de FATF aangeeft, wat er reeds is bereikt en positief is over het landenrapport van Suriname en ook kenbaar maakt dat er nog een pakket aan wetgeving tot stand is gebracht, waardoor dat in de volgende rapportagecyclus officieel gemeld zal worden,  dan geeft het een signaal dat Suriname goed op weg is om zijn tekortkomingen terug te kunnen dringen.”

door Gladys Findlay

 

More
articles