Udo Karg de voorzitter van de Suriname Seafood Associatie (SSA), is het ook eens, dat er sprake is geweest van veel vis op de markt. Volgens hem kunnen de prijzen ook niet dalen, omdat er geen balans is in het beleid van de overheid. Zo wijst hij op de gestegen brandstofprijzen (66% van de onkosten om te vissen) en meent hij, dat de slechte onvoorbereide invoering van de BTW daarin van negatieve invloed is geweest. Karig stelt dat de verhoogde kosten voor ijs en de volgens hem meer dan 200 procent stijging in de energievoorziening en 500 procent stijging aan waterverbruik, de prijzen hebben verhoogd.
De exporten zijn ook vertraagd door het ongebalanceerde beleid, meent Karig en stelt dat ‘’wij als Suriname, door de concurrentie met landen die ook te maken hebben met de internationale ontwikkelingen, maar waar er wel een gebalanceerd beleid richting de productie wordt gevoerd, onze vissers nauwelijks kunnen meedingen. Volgens hem is de visvangst niet primair gericht alleen op de export.
Hij maakt ook duidelijk dat de vismarkt in ons land geen grote omvang heeft. Volgens Karig is de bevolking van Suriname zo groot als wat elders in de wereld als een dorp wordt gezien. “Elke investering die gedaan wordt, moet worden terugverdiend en daarvoor zijn er meerdere afnemers nodig”, aldus Karig. Ook wijst hij erop dat daarenboven onze visgronden bij een wijs beheer, een onuitputtelijke natuurlijke hulpbron zijn , die hoognodige deviezen voor het land kunnen opbrengen. Ook meent Karig dat alle erkende visverwerkingsbedrijven onder de controle van het Vis Keuringsinstituut vallen en voldoen aan de hoogste internationale normen. “Dat is ook de reden waarom Suriname naar de hele wereld kan exporteren”, aldus Karg.
Hij gaat ook in op de hoge prijs van vis en stelt dat zoals vaak is gebleken, ook nu normale economische wetmatigheden (zoals groot aanbod – lage prijs) in Suriname niet gelden. Hij zegt dat de oorzaak hiervan alles te maken heeft met het beleid dat niet in balans is. Over de visgronden meent de SSA-voorzitter, dat er helaas andere prioriteiten schijnen te zijn, dan het beschermen van ons grondgebied en territorium (zie Tigri). “En nu moeten wij in het Caraïbisch gebied concurreren tegen onze eigen vis, die op veel goedkopere wijze is gevangen en weggedragen. Wij blijven ons verzetten tegen alles wat tegen wet- en regelgeving is”, aldus Karg.