Corporate Governance en Compliance staan in het huidige jaar in het middelpunt van de belangstelling, zo bleek tijdens een paneldiscussie op de Financiële Educatie Minibeurs van de Centrale Bank van Suriname, georganiseerd door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Het evenement, dat op 6 augustus 2023 plaatsvond, bracht experts en belanghebbenden samen om te discussiëren over de groeiende rol van goed ondernemingsbestuur en regelnaleving binnen organisaties.
Spreker Jim Bousaid benadrukte dat Corporate Governance en Compliance, beide gaan over de vaststelling en handhaving van beleid, controles en gepast gedrag binnen bedrijven. Hoewel een onderneming eigendom is van haar aandeelhouders, werd de aandacht gevestigd op de verschuiving van ‘aandeelhouderswaarde’ naar ‘belanghebbendenwaarde’, wat duidt op een breder scala aan belanghebbenden dan alleen aandeelhouders. Kosten als gevolg van falend ondernemingsbestuur kunnen aanzienlijk zijn, waardoor de correlatie tussen goed bestuur en duurzame groei en ontwikkeling van organisaties duidelijk werd.
Een opvallende trend binnen Corporate Governance is de toenemende focus op duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. Nieuwe governance-criteria leggen de nadruk op het milieu en het bevorderen van diversiteit binnen organisaties. Deze regels worden intern door bedrijven zelf opgesteld, gebaseerd op deugdelijke principes voor goed ondernemingsbestuur. Deze regels worden in consensus vastgesteld door de directie en de Raad van Commissarissen en hebben betrekking op zaken als bedrijfsbestuur, risicobeheersing en gedragsnormen voor betrokkenen. Sancties voor het niet naleven van deze regels kunnen variëren van berisping tot schorsing of ontslag.
In Suriname bleek echter dat er geen nationale Corporate Governance-code was geïmplementeerd als kader voor goed ondernemingsbestuur. Hoewel het Wetboek van Koophandel als algemene richtlijn dient, hebben veel particuliere bedrijven gelukkig wel hun eigen Corporate Governance-code geïmplementeerd.
De spreker merkte echter op dat er aanzienlijke aandacht nodig is voor Good Governance binnen de publieke sector, aangezien slecht bestuur vaak leidt tot zwakke bedrijfsprestaties.
Naast Corporate Governance kwam het belang van Compliance aan bod. Het werd beschouwd als de nieuwe dimensie van Corporate Governance, waarbij Compliance betrekking heeft op de naleving van specifieke wet- en regelgeving. Non-compliance kan leiden tot aanzienlijke kosten, zoals boetes, verlies van contracten en vergunningen, en uitsluiting van bepaalde activiteiten.
Een belangrijk inzicht was dat geïsoleerde implementatie van Compliance- en Corporate Governance-beleid inefficiëntie en duplicatie kan veroorzaken. Om deze uitdaging aan te pakken, evolueren steeds meer organisaties naar een geïntegreerde GRC (Governance, Risk Management & Compliance) strategie. Dit omvat de oprichting van een centrale GRC-afdeling die streeft naar effectieve organisatiebrede integratie van Corporate Governance-beleid, Enterprise Risk Management-programma’s en Compliance-beleid.
De spreker benadrukte tot slot, dat Good Governance en Compliance onlosmakelijk verbonden zijn en van cruciaal belang zijn voor alle organisaties. Het werd aanbevolen deze principes te verankeren in de interne organisatiestructuur en bedrijfscultuur. Een geïntegreerde GRC-strategie werd gepresenteerd als een wenselijke benadering om duplicatie en inefficiëntie te vermijden. Het werd ook opgemerkt dat Suriname aanzienlijke stappen moet zetten op het gebied van Corporate Governance en Compliance om risico’s te beperken. Implementatie van een Nationale Corporate Governance Code werd sterk aanbevolen, evenals het aanpakken van geïdentificeerde nalevingslacunes zoals aangegeven door de CFATF (Caribbean Financial Action Task Force).