Tekort aan drinkwater, maar klant mag daaronder niet lijden

Bij een uitzending van Apintie televisie in het programma In de Branding, kwam het waterprobleem in het ressort Munder ter sprake, en de ressortraad in zijn pogingen te weten te komen wat er precies aan de hand is en nul op het rekest kreeg, bij het aankaarten van het watertekort in het ressort na verschillende gesprekken met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM).

In de afgelopen maanden schijnt het probleem met water, erger te zijn geworden in Munder. Overigens is dit tekort aan water ook in 63 andere ressorten in onze 10 districten. Er doen zich toestanden voor waar mensen helemaal geen water hebben, en de SWM eist dat bewoners water moeten kopen in een tijd van economische crisis. In sommige ressorten gaan er zelfs stemmen op naar de rechter te stappen, omdat er maandelijks wordt betaald voor de drinkwatervoorziening, maar er komt geen water uit de kraan en er moet daarenboven bij de maatschappij water gekocht worden.

Evenals in Munder, zijn bewoners in de overige ressorten, waar ook dezelfde moeilijkheden met water worden ervaren, deze situatie beu en willen een duurzame oplossing. De voorzitter van de ressortraad Munder, Jitjindra Bisessar en de ondervoorzitter Shailesh Ramdien, praten over de talloze klachten die zij krijgen over het gebrek aan water uit de kraan

Bissesar zegt dat hij twee tot drie keer naar de SWM is geweest om te praten met Clifton Lienga, de directeur. “Maar hij heeft geen tijd voor mij”, aldus Bisessar. Uiteindelijk werd de voorzitter van de ressortraad Munder ontvangen door de manager Financiële Aangelegenheden van de SWM, Freddy Kris. Hij beloofde dat binnen een maand, het probleem van water in Munder, opgelost zou zijn. Volgens voorzitter Bisessar zou een ondergonds onderzoek gedaan worden in Munder en zoals beloofd, zou bekeken worden hoe het probleem op te lossen.

“Echter zijn we nu twee maanden verder en hebben niets meer vernomen van de SWM”, aldus Bisessar. Hij verwachtte een degelijk antwoord van de maatschappij, maar kreeg het niet van de SWM. Hij maakt duidelijk dat ook gesproken is met de Raad van Commissarissen van de SWM, waar ook VHP‘ers deel van uitmaken, de politieke partij waar de ressortraad van Munder bindingen mee heeft, echter leverde ook dat niets op.

Volgens hem kan momenteel niet gevraagd worden van de bewoners water bij de SWM te kopen. “Dat is in deze dure tijd teveel gevraagd van de burgers”, zegt Bisessar. Hij meent dat als elke maand de waterrekening wordt betaald en daarenboven de consument ook nog eens SRD 1500 of 1600 moet betalen voor het kopen van water, zulks onacceptabel is.

Volgens hem kan in de avonduren water worden bijgevuld in de durotanks, emmers en teilen. “Maar nu komt er helemaal geen water uit de kraan. Ik weet niet of dat ligt aan de capaciteit of iets anders”, aldus Bisessar. Hij zou hebben vernomen dat de aanvragen voor een aansluiting erg zijn toegenomen en er dus meer huishoudens zijn aangesloten, de watercapaciteit zwaar onvoldoende is om eenieder te kunnen voorzien. De ondervoorzitter Ramdien heeft onderzoek gedaan in verschillende ressorten om na te gaan, hoe het waterprobleem wordt ervaren door de bewoners in de verschillende ressorten. Door middel van een vragenlijst heeft Ramdien op Facebook belanghebbenden kunnen aansporen in te gaan op de vragen.

Volgens hem waren binnen een paar uur meer dan 100 lijsten ingevuld met reacties over de kwelling van het tekort aan water en het uitblijven van een mogelijke oplossing. Hij maakt duidelijk dat het in detail formeel onderzoeken en beoordelen van wat de situatie van het drinkwaterprobleem met zich meebrengt vast te stellen, en te publiceren op Facebook, de SWM enigszins wakker heeft geschud. Ramdien verwijst ook naar de persconferentie van de SWM die mede door de acties de ressortraad Munder ertoe geleid hebben dat de maatschappij is overgegaan om nader toe te lichten wat er speelt. Volgens hem resulteerde de vragenlijst op facebook gerslteerd heeft in de uitleg van wat het probleem is en binnen welke tijdsbestek men denkt het probleem op te lossen.

Ramdien maakte duidelijk dat zoals eerder gesteld door de voorzitter, ze het bij het rechte eind hadden, toen vernomen werd dat het gaat om hetzelfde oude netwerk waarop thans veel meer klanten zijn aangesloten en de watervoorziening dus niet meer toereikend is voor alle buurten. En ook nog het financiële probleem dat maakt, dat de nodige investeringen niet kunnen worden gepleegd.

Vandaar dat Ramdien dan ook stelt, dat de afnemers er niet onder mogen lijden als de aansturing van zaken, zoals de planning van een mogelijke uitbreiding van klanten, tekort is geschoten, en de klant thans de dupe moet worden van verkeerde beslissingen.

More
articles