Van Samson: ‘Gokken ligt aan jezelf, maar overheid moet reguleren’

Cedric van Samson parlementariër van de VHP-fractie in De Nationale Assemblee, zegt dat gokhuizen, online betting shops en de mogelijkheden voor de Surinamer om te participeren aan kansspelen niet in de illegale sfeer  dienen plaats te vinden. ‘’Dat wil zeggen er is wetgeving, regelgeving in place gebracht, waaraan de ondernemers zouden moeten voldoen”, aldus Van Samson.

Volgens hem moet aan de hand van de wet en de regelgeving, de mogelijkheid bestaan voor de kansspelen en online betting. Tevens wijst hij erop, dat ook de aanpassing van deze kansspelen bij wet moet geschieden.

“Dus kan er niet van de ene op de andere dag de activiteit worden stopgezet, ook omdat op basis van de wetgeving de vergunninghouders toestemming hebben verkregen om hun activiteiten voort te zetten”, aldus Van Samson. Het assembleelid maakt duidelijk dat de maatschappij niet statisch is maar dynamisch, en dus verandert.

Van Samson meent dat wanneer gezinsontwrichting plaatsvindt en de samenleving daarmede geconfronteerd wordt, dan moet het uiteenvallen van gezinnen zoveel als mogelijk worden teruggedrongen.

Hij verwijst naar het gebruik van alcohol en tabak waar systematisch instanties zijn begonnen met het ontmoedigen naar het sterke verlangen van deze stimulerende middelen, die de mens kunnen drijven naar verslaving. Ook stelt hij dat het schadelijke effect van deze middelen is waargenomen en onderzocht, om ze de problemen die veroorzaakt worden, te beperken. Van Samson wijst ook erop dat zijn collega-parlementariër Mahinder Jogi heeft gevraagd om onderzoek te doen naar de schadelijke maatschappelijke effecten van de gokhuizen, “want het geschiedt in een privésfeer en de mensen maken zo hun eigen keus”, aldus Van Samson. Vandaar dat hij stelt, dat het moment dat de gevolgen in de samenleving van dien aard zijn, dan is er, volgens hem geen andere mogelijkheid dan dat de regelgeving door tussenkomst van De Nationale Assemblee zal moeten worden aangepast, omdat de vergunninghouders door de wetgeving toestemming hebben verkregen hun activiteiten voort te zetten. Van Samson kwalificeert armoede als te zijn een keus die verkeerd is, als niet alleen het individu er slachtoffer van wordt, maar ook zijn/haar gezin daar onder gaat lijden.

Hij geeft als voorbeeld het gezinshoofd dat onder het minimumloon van SRD 6000,- verdient, en de gezinsleden zorg nodig hebben, omdat ze geen eigen inkomsten hebben. Volgens hem is die armoede dan een keus, als het gezinshoofd verkiest te gaan gokken om waarschijnlijk een kans van slagen te hebben bij dit spel, die ertoe zou kunnen leiden, dat er voor de gezinsleden gezorgd kan worden.

Van Samson meent dat de effecten in de samenleving reeds laten zien waar een dergelijke keuze toe leidt en dat degenen in het parlement die vinden dat er nog onderzoek zou moeten plaatsvinden, niet hebben begrepen dat de keuze om te gokken met het risico in armoede te leven, met het gezin, een verkeerde keuze is.

Het assemblѐelid ging ook in op gokverslaving welke hij typeerde als elk andere verslaving, die niet meer op eigen kracht te door breken is. Volgens Van Samson is die gewoonte dan meestal van destructieve aard en hij wijst erop dat het individu niet meer in staat is zichzelf te herstellen, maar professionele hulp nodig heeft om te ontwennen. Van Samson maakt duidelijk, dat gokkers die niet durven in de spiegel te kijken en toegeven dat ze hulp nodig hebben, altijd andere redenen zullen zoeken, om te kunnen blijven spelen. Ook benadrukte hij, dat er geen gokverslaving kan bestaan als er geen gokmogelijkheden zijn. “Dus als de regering gokmogelijkheden biedt dan is de regering ook verantwoordelijk voor gokverslaving”, aldus Van Samson.

Met betrekking tot de gokhuizen zegt hij dat ze niet even gesloten kunnen worden. Volgens hem zal eerst de regelgeving aangepast moet worden. Vandaar dat DNA bezig is met de wet, omdat volgens Van Samson goed bekeken moet worden, welke regelgeving gehanteerd moet worden, om toch ook een bepaalde mate van vrijheid te garanderen, maar tegelijkertijd de mensen te beschermen. Hij meent dat de sluiting niet vandaag of morgen kan geschieden.

Er zullen niet zonder rekening te houden met de werkers maatregelen worden getroffen die ze benadelen, zegt Van Samson. Echter wijst hij erop, dat het aantal gokhuizen van 20 of meer te veel is. Hoewel er  grote financiële investeringen zijn gepleegd die van invloed kunnen zijn en de vergunninghouders niet meer het maatschappelijk belang inzien, wij toch ervoor moeten zorgen dat de gemeenschap beschermd dient te worden”, aldus Van Samson.

More
articles