‘’Het Openbaar Ministerie is onafhankelijk, onpartijdig, objectief in zijn werkzaamheden, het is geen en zal geen verlengstuk zijn van welke politieke partij dan ook‘’, aldus procureur-generaal (PG) Garcia Paragsingh gisteren bij de installatie bij het Hof van Justitie. Het werk van de PG en het OM moeten volgens Paragsingh kunnen bijdragen aan rechtvaardigheid, genoegdoening en een veilige samenleving. Paragsingh gaf aan, zich niet te zullen laten intimideren. Zij zal zich onverstoord blijven inzetten in het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit. ‘’Wij laten ons daarbij niet intimideren en gaan onverschrokken door met het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit. Tegenover een professionele criminele organisatie dient ook een professioneel OM te staan, dat in staat is de meest gecompliceerde onderzoeken te verrichten. Ik kan eenieder recht in de ogen aankijken, wat ik als zeer prettig ervaar, omdat ‘mijn’ OM en ik het werk optimaal kunnen doen. Wij dienen de rechtsstaat en de rechtsstaat, dat bent u allen‘’, aldus Paragsingh.
De PG zal zich blijven inzetten en voorkomen, dat derden die geen belang hebben in een strafzaak, zich inmengen in de opsporing en vervolging. ‘’Als PG zal ik mij blijven inzetten, dat deze grondwettelijke bepaling te allen tijde wordt nageleefd en dat de institutionele waarde van het OM in de democratische rechtsstaat gewaarborgd blijft. Inmiddels is ook aan de hulpofficieren van justitie kenbaar gemaakt, dat zij slechts een rapportageplicht hebben aan het OM‘’, aldus Paragsingh.
Het OM neemt een belangrijke positie in in het staatsbestel.
Ook beschikt het OM in dit stelsel over aanzienlijke macht, maar de staatsrechtelijke positie van het OM wordt gekenmerkt door een groot aantal controlemechanismen. Het strafproces gaat uit van een vervolgingsmonopolie en van het opportuniteitsbeginsel.
Paragsingh stelde dat corruptie een groot vraagstuk is, dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid. ‘’Het mag nimmer zo zijn dat criminelen via corruptie voet aan de grond krijgen binnen publieke organisaties en zelfs processen en besluiten beïnvloeden. Als overheidsorganisaties en hun mensen daar gevoelig voor zijn of te weinig alert zijn, vormt dat een voedingsbodem die levensgevaarlijk is. De samenleving en de strafrechtketen dienen daartegen weerbaar gemaakt te worden.‘’
Het OM heeft volgens Paragsingh, grote successen geboekt. In samenwerking met de politie heeft het OM een aantal strafzaken, zoals de strafzaken van de 100 containers met illegaal hout, van de drie verkoolde lijken, het opgegraven vliegtuig, drugsvangsten in bevroren vis, fraude bij het ministerie van Financiën, corruptie bij de SPSB enz., kunnen aanpakken. ‘’De successen zouden evenwel groter zijn wanneer het OM zou beschikken over de Wet Bijzondere Opsporingsmethoden, interceptiesystemen, meer officieren van justitie en gekwalificeerde manschappen bij de politie die ook over de nodige middelen beschikken om het werk naar behoren te kunnen doen. Ik spreek de hoop uit dat nog dit jaar de conceptwet Bijzondere Opsporings Bevoegdheden wordt goedgekeurd in DNA.‘’ Het ligt in de bedoeling om nog dit jaar een aanvang te maken met een RAIO-opleiding voor de staande magistratuur om het tekort aan vervolgingsambtenaren op te vangen.