Guyana gaat petroleumcommissie instellen

Hoewel Guyana’s Petroleum Activities Bill 2023 aanzienlijke bestuursbevoegdheden voor de oliesector toekent aan de minister van het Ministry of Natural Resources, zouden die taken te zijner tijd worden overgedragen aan een petroleumcommissie. Dit werd onlangs onderstreept door de vicepresident van het land, Bharrat Jagdeo.

De hoofdbeleidsbepaler voor de olie-industrie merkte ook op dat in gevallen waarin het ertoe doet, de minister zijn bevoegdheden niet zou mogen misbruiken, aangezien hij begeleiding en goedkeuring van het kabinet zou moeten krijgen.

“De minister moet handelen in overeenstemming met de wet en de wet is duidelijk over hoe hij zijn macht moet uitoefenen. In de meeste gevallen waar het ertoe doet, moet hij dit doen met de goedkeuring van het kabinet. Het vereist nu collectief onderzoek van de documenten en de uitoefening van zijn macht”, merkte de vicepresident op tijdens een recente persbriefing.

De vicepresident verzekerde ook dat “er te zijner tijd een petroleumcommissie zal zijn”. Hij herinnerde eraan dat de politieke oppositie tijdens de parlementaire debatten over het wetsontwerp verschillende amendementen had ingediend, waarvan er één opriep tot een onafhankelijke commissie om sectoraal toezicht te houden en de industrie te beschermen tegen ongepaste politieke inmenging. Jagdeo zei dat de regering het niet eens was met de amendementen, omdat ze op een “halfbakken” manier werden gepresenteerd en pas aan de vooravond van de vergadering ter overweging aan het Huis werden voorgelegd. De regering diende het geactualiseerde wetsvoorstel echter pas een week voor de debatten in.

Hoe het ook zij, de vicepresident zei dat het Huis een gemoderniseerde wet heeft aangenomen, die vergelijkbaar is met de meeste over de hele wereld, eraan toevoegend dat het niet onorthodox is dat de sectorale controle bij de minister berust.

Hij merkte verder op dat dit model is gekozen om ervoor te zorgen dat de olie-industrie soepel draait.

De Petroleum Activities Bill, die de Petroleum (Exploration and Production) Act van 1986 vervangt, verleent de minister uitgebreide bevoegdheden aangezien hij nu verantwoordelijk is voor het verlenen van vergunningen voor exploratie, ontwikkeling, productie, transport en opslag van aardolie, inclusief de geologische opslag van koolstof dioxide.

In de nieuwe wetgeving staat ook dat de minister een deel van zijn bevoegdheden/taken kan delegeren aan een instantie of persoon. Hij mag ook alle wijzigingen die hij nodig acht, herzien en toepassen op de beslissingen van zijn aangestelden.

Voornamelijk staat de nieuwe wet Guyana toe om olieblokken toe te kennen via een openbare aanbesteding of rechtstreekse onderhandelingen. Voor de laatste optie bepaalt de wet dat de minister alleen kan handelen op aanwijzing van het kabinet dat bepaalt dat bijzondere omstandigheden van nationaal belang of nationale veiligheid, het gebruik van rechtstreekse onderhandelingen voor het verlenen van een vergunning rechtvaardigen.

More
articles