Een Nederlands medisch team van Defensie, heeft een week lang deelgenomen aan een nationale humanitaire actie in Suriname. Net als vorig jaar, hebben de militairen zich op verschillende vlakken ingezet voor de volksgezondheid in een afgelegen regio. Dat gebeurde vanuit de Operatie Gran Mati. Het Nederlandse team bestond uit onder anderen een militaire huisarts, een verpleegkundige, een tandarts en verzorgers. Zij leverden eerstelijnsgezondheidszorg in de regio van Langatabiki. Dat ligt in het noordoosten aan de grens met Frans-Guyana. Dagelijks behandelden de militairen samen met een Nederlandse kaakchirurg, lokale tandartsen en een opticien, zo’n 60 patiënten per dag. Het team keerde gisteren terug naar Paramaribo en vliegt vanaf daar naar Nederland. Medische gezondheidszorg is voor de bevolking van Langatabiki, niet vanzelfsprekend, omdat de regio erg afgelegen is. Met de Operatie Gran Mati, zorgt het Surinaamse Nationaal Leger dat deze mensen een aanvulling krijgen op de reguliere gezondheidszorg.
Nederland draagt hier samen met de Verenigde Staten graag een steentje aan bij. Waar Nederland voornamelijk medisch personeel levert, doen de Verenigde Staten dat door financieel bij te staan. Nederland en Suriname haalden enkele jaren geleden de banden aan.
De tweede deelname op rij aan Gran Mati, maakt hier deel vanuit. Hierbij is niet alleen zorg geleverd, maar ook specialistische informatie op het gebied van gezondheidszorg uitgewisseld. Met de operatie wordt bovendien de veiligheid in de regio verbeterd en toont het Surinaamse leger aan de bevolking te steunen.
Vorig jaar was Defensie met een tandheelkundig team aanwezig bij de missie die toen in Apoera werd uitgevoerd, een afgelegen dorp in het westen bij de grens met Guyana.