Laagste kostprijs is bij de boot

Het directoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft geen invloed op de vraag en aanbod van vis. Vandaar dat de vis duurder is, ondanks het overschot door de extreme visvangt van dit jaar.

Mark Lall, secretaris van het Collectief van Vissers in Paramaribo en Commewijne, zegt dat over het algemeen de vishandel veel meer gericht is op de export. Echter is volgens hem dit jaar de vangst van vis uitzonderlijk geweest. Ook wijst hij op het verwerkingsbedrag dat erbij komt en ook de benzineprijs die steeds is toegenomen. Niet te verwaarlozen valt tevens het verpakkingsmateriaal dat ook in de prijs wordt opgenomen. Volgens hem zijn dit hoge eisen die worden gesteld bij de export. Lall wijst erop dat 75 procent van de visvangst bestemd is voor de export en 25 procent gericht is op de Surinaamse markt. Hij meent ook dat onze markt al verzadigd is.

Lall maakt duidelijk dat vis ook duurder is bij de detailhandel en adviseert daarom de consument dan ook “de laagste kostprijs is bij de boot”.  Tevens wijst hij erop dat meer dan eens het voorkomt dat de voorraad die in de vriezer is opgeslagen, door een wederverkoper wordt overgenomen en dus bijkomende kosten zoals transport de vis veel duurder maken.

Lall verwijst naar de welbekende plaatsen waar de boten aangemeerd liggen bij de Centrale Markt en de Anton Dragtenweg. Ook haalt hij voorbeelden als botervis, Mi Tango aan, die voor SRD 60 per kilo  aangeboden wordt en vergelijkt die prijzen met de prijs van kip die per kilo SRD 110 kost.

Uit bronnen van onze redactie blijkt duidelijk dat onze kustlijn heel lang is en om de controle uit te oefenen, is LVV in de meeste gevallen afhankelijk van de MAS. Wel wordt er van tijd tot tijd controle uitgeoefend, echter blijkt dat bij lange niet genoeg te zijn. Guyanese visgronden zijn zo goed als leeggevist, dus zoeken Guyanese vissers andere mogelijkheden en wijken uit naar onze visgronden, aldus een bron.

More
articles