Beroepsonderwijs moet beter gewaardeerd worden in maatschappij

Op sociale media hebben meerdere personen hun mening geuit over de gang van zaken binnen het onderwijssysteem in Suriname. Ouders en opvoeders klagen over de vernieuwingen en de gebrekkige communicatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Het is namelijk zo dat leerlingen van leerjaar 10, die het examen niet hebben gehaald, overgeplaatst worden naar het technisch onderwijs, en dat is niet bij eenieder in goede aarde gevallen.

Onderwijsminister Henri Ori zegt dat er een beoordeling is geweest van leerjaar 10. Leerlingen van leerjaar 8 (zesde klas) maken geen toets meer zoals toentertijd, maar leggen een examen af in leerjaar 10 (2e mulo). Aan de hand van de gestelde normen, gaan de leerlingen over naar het 11e leerjaar of naar het beroepsonderwijs. Bepaalde factoren zoals examenresultaten, schoolverleden en het profiel van de leerling, bepalen mee bij het schooladvies voor het vervolgonderwijs. Maar met dat advies van de school zijn veel ouders het niet eens.

Volgens Ori moet het beroepsonderwijs gestimuleerd worden, vooral de technische richtingen. De samenleving moet de technische beroepen niet als onwaardig beschouwen. “Suriname heeft vanwege de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie ook veel technische personen nodig die de jobs zullen moeten gaan invullen en daarom moet beroepsonderwijs betere waardering krijgen in de maatschappij”, aldus Ori.

Hij heeft aangegeven dat er gecommuniceerd zal worden naar de samenleving toe over de wijzigingen in het onderwijssysteem; ook de  kwestie betreffende het verplaatsen van leerlingen naar een andere school, staat op agenda voor behandeling  “Er zijn intussen al ruim 100 verweerbrieven ingediend op het ministerie. Een commissie zal zich hierover ontfermen en na resultaat te hebben, terugkoppelen met ouders of verzorgers ”, aldus Ori

De NDP-fractie vindt dat er geen rekening wordt gehouden met diverse factoren die een belemmering vormen voor leerlingen, onderwijsgevenden en ouders.

Door onvoldoende interactie zouden vooral ouders de kluts zijn kwijtgeraakt op de leerprestaties van hun kinderen. Er zijn heel veel klachten over het nieuwe onderwijssysteem, vandaar dat de NDP een spoedvergadering aanvraagt wat betreft de minpunten in de onderwijsvernieuwing. De NDP heeft geen bezwaar tegen de onderwijsvernieuwing, maar wel tegen het doorstroombeleid. Dit zei Melvin Bouva, die ook zitting heeft in de vaste commissie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in het radioprogramma ABC-aktueel,.

More
articles