VES: ‘Afdeling Grondzaken bij president ondermijnt staatsbestel verder’

De regering maakte op donderdag 10 augustus in een persbericht bekend, dat het grondbeleid vanuit het Kabinet van de President aangescherpt wordt. “Al jaren liggen stukken van overdrachten van gronden, na familieoverdracht bij de notaris. Dit geeft velen een stukje onzekerheid als ze nog kunnen investeren op hun grond. Dit zal tot het verleden behoren. Samen met de regeringsraad is er hierover gesproken en de goedkeuring is gegeven om deze overdrachten rechtstreeks via de notaris te doen. Dit zal gebeuren middels een algemene beschikking die opgemaakt zal worden door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.

“Alle gronden die van burgers ontnomen zijn waarvan ze jarenlang gebruik maakten of die een vestiging hebben, vanwege verloop van terrein of geen officiële overdracht, zullen met presidentiële besluiten teruggedraaid worden. Het gaat hierbij om tientallen gevallen. Er is een lijst van benadeelden die goedgekeurd is. Dit moet ervoor zorgen dat er rust komt in de samenleving, dat burgers die recht hebben op een stuk grond, vooral waarop zij jaren hebben geïnvesteerd en of willen investeren, een stuk zekerheid hebben”, aldus de regering in het  persbericht.

Grondzwendel

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES), constateert dat na drie jaar regering Santokhi, er bitter weinig gedaan is aan het grond (uitgifte)beleid, dan overwegend het bevoordelen van friends, family en sponsoren.

Onder andere het Sabaku-schandaal ligt nog vers in het geheugen. Naar aanleiding van het Sabaku-schandaal heeft de VES in een schrijven voorstellen gedaan aan de president ter ordening van het grondbeleid en om de gronduitgifte op het Sabaku-project terug te draaien. Tevens heeft de VES voorgesteld om de uitgifte van domeingronden tijdelijk te stoppen en het gronduitgiftebeleid grondig te evalueren en transparante regels op te stellen voor de gronduitgifte. Helaas heeft de VES tot op heden geen antwoord van de president ontvangen en ook geen verandering gezien in het grondbeleid en zijn de uitgegeven gronden op het Sabaku-project niet ingetrokken. “Ook De Nationale Assemblee heeft nagelaten om correctie te eisen van de regering en om duidelijkheid te brengen in het uitgiftebeleid van domeingronden. Dat is niet vreemd, aangezien er ook enkele DNA-leden betrokken zijn bij de grondzwendel. Gebleken is dat coalitiegenoten (ook bij vorige regeringen) geen baat hebben bij transparante gronduitgifte, om zodoende ‘zichzelf en family & friends’ te blijven bevoordelen, immers, “in troebel water is het goed vissen”. Met een afdeling Grondzaken bij de president wordt het staatsbestel nog verder ondermijnd. In plaats van het probleem op te lossen, zal nu ook de andere groep ‘Friends, Family en Sponsoren’, worden geaccommodeerd”, aldus de VES.

 

More
articles