Bewoners van verschillende wijken in Paramaribo en Wanica, hebben reeds enkele dagen te maken met een lage waterdruk. Ashwinie Hemai onderdirecteur Strategie en Beleid van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), zei gisteren tijdens een persconferentie, dat achterstallig groot onderhoud, stroomonderbrekingen, vertraging in investeringen voor uitbreiding en een toenemende vraag naar water, het gevolg zijn van een lage waterdruk. Om deze problemen strategisch aan te pakken of op te lossen zou er volgens Hemai, geïnvesteerd moeten worden in de SWM.
Echter benadrukte de onderdirecteur Financiële Zaken Freddy Crisis, dat er bijkans USD 7 miljoen nodig is om dit probleem op te lossen.
Aangezien de SWM niet over deze financiële middelen beschikt, zegt Hemai, dat buitenlandse investeerders of de regering voor de oplossing kunnen zorgen. Hemai verklaarde, dat er momenteel projecten klaar liggen, maar moeten nog door de regering goedgekeurd worden. De projecten die klaar liggen zijn volgens Hemai in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribische Ontwik-kelingsbank en de Franse Ontwikkelings-bank reeds voorbereid.
Momenteel heeft de SWM een tijdelijke oplossingsmaatregel getroffen. Zo wordt er in de wijken die een lage druk ervaren, water geleverd met een watertruck. De SWM doet een beroep op de samenleving heel zuinig met water om te gaan. In dat kader zal er een “Wees zuinig met water, elke druppel telt” bewustwordingscampagne gelanceerd worden. Met deze campagne wil de SWM de samenleving verder informeren over het waterverbruik.
Toename van waterverbruik
In het afgelopen jaar is de vraag naar water steeds groter geworden worden. Zo is het aantal huisaansluitingen van bijkans 45.000 in de afgelopen tien jaar gestegen naar meer dan 100.000. Hoewel het aantal huisaansluitingen is gestegen, heeft de SWM niets aan capaciteitsvergroting gedaan.
De directie van de SWM zegt, dat in de vakantieperiode en tijdens droge tijden, veel meer water wordt gebruikt. Dit vergroot de druk op de watervoorziening alleen maar.
Voor de watervoorziening van Paramaribo, Wanica en Para zijn er ongeveer vijftien pompstations beschikbaar. Deze staan allemaal in verbinding met elkaar. Indien er een stroomonderbreking in een onderstation plaatsvindt, duurt het minimaal een paar dagen tot wel maximaal een maand alvorens de pompen weer optimaal kunnen produceren. Dit leidt in feite tot een lage waterdruk in bepaalde verzorgingsgebieden. ‘’Als in die tussentijd nog een pomp uitvalt door bijvoorbeeld stroomuitval, dan duurt het nog langer, wat ook tot gevolg heeft dat de kwaliteit van de pompen achteruit gaat‘’, aldus Hemai.