Het landschap van betalingsverkeer en bankzaken erg veranderd

Governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft verklaard, dat zowel in het nationaal als internationaal betalingsverkeer van bankzaken, er heel erg veel is veranderd “en het hard gaat”. Volgens hem zijn de banken niet het grootste probleem in het kader van de evaluatie en de acties die moeten worden ondernomen. De zogeheten National Risk Assessment (NRA) is breed, en sectoraal zijn er ook onderdelen waarvoor er noodzakelijk aandacht is en komt van de Centrale Bank.

“In het bijzonder het toezicht”, aldus Roemer. Hij gaf als voorbeeld van een belangrijk uitgangspunt voor de banken aan, de “onboarding” van nieuwe klanten en de controle van bestaande klanten. Roemer wees erop, dat daarvoor al een document bestaat gebaseerd op de risk based, dat wil zeggen risico’s, lagere risico’s en “misschien ook een lagere drempel gericht op efficiëntie”.

Hiermee wordt bedoeld dat mensen en bedrijven toegang hebben tot betaalbare, veilige en gemakkelijke betaal- en andere financiële diensten.

Ze kunnen deze diensten gebruiken om in hun alledaagse behoeften te voorzien en om langetermijndoelen te bereiken.

De governor schoof de ontstane bezorgdheid over een mogelijke blacklisting van Suriname terzijde en refereerde naar de “steering counsel” onder leiding van de president, waar er een goede inventarisatie is die te maken heeft met acties, maar ook in het bijzonder met wetgevingsproducten, die nog tot stand moeten komen. “Omdat als de wetgevingsproducten er niet zijn, kun je ook de effectiviteit niet vaststellen”, aldus Roemer. Ook maakt hij duidelijk, dat het IMF-hulpprogramma wat eisen stelt in dat opzicht, maar met betrekking tot de activiteiten die gaande zijn om ons land te vrijwaren van onder andere blacklisting, is er volgens Roemer veel meer te doen.

Daarmee wordt bedoeld dat de nationale risicobeoordeling (NRA) een uitgebreid proces is, waarmee landen deze risico’s kunnen identificeren en berekenen, en actie kunnen ondernemen tegen de problemen die hieruit kunnen voortvloeien. De governor noemde ook de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

De organisatie van staten en gebieden in het Caribisch gebied, die zijn overeengekomen gemeenschappelijke maatregelen te nemen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De CFATF maakt deel uit van de overkoepelende FATF, een intergouvernementele organisatie met meer dan 200 deelnemende landen, die zich verbonden hebben aan deze globale anti-witwas waakhond.

Volgens Roemer is het toezicht thans ook gericht op kredietinstellingen, maar hij verwees ook naar een drietal wetgevingsproducten die ook moeten worden afgerond door de Centrale Bank. Echter maakte hij ook duidelijk, dat het toezicht op de banken intensiever zal worden, “omdat in zijn algemeenheid heel veel draait om money laundring en terrorismefinanciering om na te gaan, hoe in dat opzicht het toezicht verder kan worden verstevigd.” De governor meende dat er andere sectoren zijn die meer risico’s vertonen, waar volgens hem we meer de aandacht op moeten gaan richten, zoals verzekeringsmaatschappijen en kredietcoöperaties. Evenwel merkte Roemer op, dat de grootste gelddepots bij de banken zitten en dus daar ook controle op moet zijn.

Governor Roemer ging vervolgens ook in op de kwestie van nieuwe bankbiljetten brengen in de roulatie en de wilde berichten over bankbiljetten die zouden worden gedrukt, omdat er sprake zou zijn van vervanging van andere bankbiljetten. Volgens hem betreft het biljetten van 100 “en dan komen andere biljetten tot stand”, aldus Roemer. Volgens hem is dat voornemen onjuist. ”Ik zeg nooit nooit, je weet niet of de situatie kan veranderen of dat er zich andere omstandigheden kunnen voordoen, om andere bankbiljetten te vervangen, maar dat is nu niet het plan’’, aldus de governor. Volgens hem wordt in het beleid aangegeven, dat er hogere nominaties moeten komen om het betalingsverkeer te vergemakkelijken. “Ook als mensen geld gaan pinnen, kunnen ze bijvoorbeeld voor het bedrag van SRD 2000,- in plaats van briefjes van 50, grotere coupures opnemen om het betalingsverkeer te vergemakkelijken”, aldus Roemer.

Hij wees erop dat zolang het geld bij de Centrale Bank is, er niets kan gebeuren. De governor maakte duidelijk dat wat gaat gebeuren, is dat de bank andere coupures binnenkrijgt. “En de hogere coupures gaan de deur uit”, aldus Roemer. Hij voegde er wel aan toe, dat de inflatie er ook toe heeft bijgedragen de nieuwe bankbiljetten uit te geven.

In ieder geval is er volgens Roemer een belangrijk uitgangspunt, “er zijn allerlei rekensommetjes waarmee je kunt nagaan of je hetzelfde wilt behouden van toen, en er zijn ook vuistregels om het te relateren”, aldus de governor.

Volgens hem had de Centrale Bank allang het voornemen om hogere coupures uit te geven. ‘’Maar de voorbereiding neemt nogal wat tijd in beslag, bijkans een jaar. Er is ook gesproken met de regeringsleider, maar strikt genomen, valt het uitgeven van nieuwe bankbiljetten onder de autonomie van de Centrale Bank”, aldus Roemer.

More
articles