Gisteren kwam op de persconferentie over de tweede review dit jaar inzake het IMF-hulpprogramma naar voren dat belangrijk is dat Suriname op het spoor is bij de uitvoering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat Suriname is voorgelegd.
De nauwe samenwerking tussen het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname heeft ertoe geleid, dat met vastberadenheid van beide bestuurlijke afdelingen van de overheid, de ten-uitvoerbrenging op spoor wordt gehouden. De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer had het over de economische stabiliteit, de monetaire stabiliteit en de financiele stabiliteit. Roemer meent dat de aandacht van de overheid erg gericht is op het belang van onze economie. Volgens hem wordt gezocht naar de samenhang van de liquiditeiten, die momenteel groot zijn en ‘’daar is een centrale rol voor de Centrale Bank om een liquiditeits-krapte, te kunnen inzetten”, aldus Roemer.
De belangrijkste reden om de liquiditeit te kunnen berekenen, is dus om te weten of in de economie bedrijven over voldoende liquide middelen beschikken om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen. De governor wijst erop dat het programma veelal bestaat uit maatregelen, targets en rapportages, waaraan Financiën en CBvS een grote bijdrage hebben geleverd.
Financiënminister Stanley Raghoebarsing attendeerde op het niet snel genoeg gaan van de doelen, die bereikt moeten worden. “Maar het gaat wel in de goede richting en toch kan het sneller”, aldus Raghoebarsing. Op de vraag van onze redactie waarbij de minister inging op de subsidie afschaffingen, zei Raghoebarsing dat de brandstof- subsidie niet terugkomt. Daar zullen we volgens hem mee moeten leven om zo de economie op spoor te houden. Ook de BTW-belasting die tot nog toe slechts 34 procent van de consumenten bestrijkt, zal opgetrokken worden naar 60 procent van de consumenten. Raghoebarsing wees erop, dat zowel de president als de vicepresident, een goede inhoudelijke algemene voorstelling heeft van de toekomst.
En zodoende ook het gezamenlijk inzicht makkelijker gemaakt heeft voor het Surinaamse en IMF-team. De mi-nister wees op de aparte gesprekken die het IMF-team gevoerd heeft met zowel de coalitie als oppositie in het parlement. DNA gaat zich ook hierop toeleggen. Er is ook gesproken met de vakbonden, de ministeries, het bedrijfsleven en andere prominente organisaties.
Het sociaal programma moet volgens Raghoebarsing sterker ingezet worden. “De hervormingen moeten in het programma beter tot uitdrukking komen”, aldus de minister.
IMF-teamleider Ana Guscina is van mening dat ons land een moeilijke crisis doormaakt en de subsidie afschaffingen met name de valuta wisselkoersen onder druk zetten. Guscina wees erop, dat alle inspanningen bedoeld zijn om onze economie weer gezond te maken. Guscina maakte duidelijk dat de 60 procent ‘Consumption basket’ samenstelling geheel aan ons wordt overgelaten, zodat we zelf kunnen bepalen hoe wij als volk het beste hieruit kunnen komen.
“Resist spending pressures, weersta de druk van de uitgaven’’, aldus Gusina. Ook stelde ze dat de hervormingen van het programma, niet zonder pijn lijden van het volk tot stand zullen komen, maar dat we een beter economisch leven zullen krijgen. Minister Raghoebarsing sprak de hoop uit dat we de komende reviews zullen halen.