Ruim 800 miljoen vaten olie in Sapakara- en Krabdagu-putten

Nieuwe boorgegevens doen oliedroom Suriname herleven

Na vijf commerciële olievondsten in Surinames offshore Blok 58, is de regering Santokhi nog steeds optimistisch dat TotalEnergies, met een belang van 50 procent in Blok 58, binnenkort een definitieve investeringsbeslissing (FID) zal geven. In eerste instantie werd verwacht dat in de loop van 2022 of 2023 de FID werd gegeven, maar die werd uitgesteld, omdat de boorresultaten niet overeenkwamen met seismische gegevens. Recente ontwikkelingen wijzen er echter op dat de oliehausse in Suriname weer op het goede spoor zit, en de FID wordt nu volgend jaar verwacht.

Recente boorresultaten van Blok 58 zijn veelbelovend, wat aangeeft dat de aanvankelijke verwachtingen, inclusief schattingen dat het blok tot 6,5 miljard vaten olie bevat, inderdaad correct waren. Begin februari 2023 kondigde APA Corporation succesvolle stroomtesten aan bij de ontdekking in Sapakara South. De Sapakara South-2 taxa-tieput, de tweede dergelijke put die bij de ontdekking werd geboord, vond 35 meter netto olieloon in het hoogwaardige Campano-Maastrichtiaanse reservoir. Die gegevens laten zien dat er meer dan 200 miljoen vaten olie aanwezig zijn. Dat kwam na succesvolle stroomtesten met de Sapakara South-1 put. In november 2021 maakte APA bekend, dat dat er 38 voet netto zwarte olie werd betaald in een enkele zone van een hoogwaardig Campano-Maastrichtiaans reservoir, waar werd vastgesteld dat er 325 miljoen tot 375 miljoen vaten olie aanwezig zijn.

Halverwege 2022 werd de Krabdagu-exploratieput, waar olie werd ontdekt in februari 2022, onderworpen aan een stroomtest met 33 meter netto olieopbrengst geïdentificeerd in het Campaniaanse interval, dat naar schatting meer dan 180 miljoen vaten olie bevat. De Krabdagu-exploratieput bevindt zich 11 mijl ten westen van de Sapakara South-ontdekkingen. Begin mei 2023 werd aangekondigd dat de stromingstesten van de Krabdagu-2-put voltooid waren en dat de data-analyse aan de gang was, terwijl de Krabdagu-3-beoordelingsput aan de gang was.

Volgens Apache zijn er meer dan 800 miljoen vaten olie aanwezig in de gecombineerde Sapakara- en Krabdagu-putten. De Sapakara-olie-ontdekking heeft een API-dichtheid van 34 graden, waarvan wordt aangenomen dat het vergelijkbare kenmerken heeft als de Liza-oliesoort die wordt opgepompt uit de Stabroek voor de kust van Guyana, die een API van 32 graden en 0,52 procent zwavel heeft. Er wordt ook verwacht dat de aardolie die in Blok 58 wordt ontdekt, net als het Stabroek-blok, een relatief lage koolstofvoetafdruk zal hebben om te winnen, wat belangrijk is in de huidige economie, waar oliemaatschappijen onder grote druk staan om hun activiteiten koolstofneutraal te maken.

Oliehub

Industrieanalisten dachten dat de ontdekking van Sapakara in eerste instantie zou worden ontwikkeld, maar Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, onthulde in de resultaten van het eerste kwartaal van 2023 dat het bedrijf een oliehub zal ontwikkelen die bestaat uit de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu. Pouyanné vervolgde met te zeggen dat TotalEnergies een pool van 500 miljoen vaten olie heeft geïdentificeerd, en wanneer de laatste put compleet is met 600 miljoen tot 650 miljoen vaten geïdentificeerd, dan zal de supermajor overgaan tot ontwikkeling. Op basis van deze verklaringen zal de FID voor Blok 58, die oorspronkelijk werd verwacht in 2022 of 2023, waarschijnlijk worden gemaakt in 2024, met de eerste olie gepland voor 2027. Interessant genoeg beweerde APA in de resultaten van het eerste kwartaal van 2023 dat de partners hadden ontdekte een gecombineerd volume van meer dan 800 miljoen vaten olie uit de Sapakara- en Krabdagu-ontdekkingen. Hoewel de schatting van de middelen van APA veel hoger is dan die van TotalEnergies, ondersteunt het wel de opvatting dat de FID voor Blok 58 volgend jaar zal zijn.

Deze ontwikkelingen zijn een goed voorteken voor Suriname, de ontwikkeling van Blok 58 en de overstap naar de eerste olie is volgens deskundigen de hoop te profiteren van een economische boom op de schaal van die in buurland Guyana, waar het bruto binnenlands product in 2022 met 62 procent groeide. Gegevens van het IMF laten zien dat het bbp van Suriname vorig jaar met slechts 1,3 procent groeide en naar verwachting in 2023 met 2,3 procent zal groeien. Een olieboom die de economie ondersteunt, zal de economische tegenspoed in Suriname verlichten, waarbij de regering gedwongen wordt om de strenge bezuini-gingsmaatregelen van het IMF op te leggen na het in gebreke blijven van de staatsschuld van het land. Die hervormingen, die een spiraalvormige inflatie met dubbele cijfers veroorzaakten en ervoor zorgden dat de kosten van levensonderhoud sterk stegen, veroorzaken veel leed voor gewone mensen, aangezien naar schatting maar liefst 70 procent van de bevolking van Suriname in armoede leeft. Terwijl olie de deur heeft opengegooid voor economisch herstel, dringt de tijd voor Paramaribo om te exploiteren wat wordt beschouwd als Surinames enorme offshore rijkdom aan koolwaterstoffen. De dreigende drei-ging van een piek in de vraag naar olie maakt het voor Paramaribo essentieel om zo snel mogelijk toegang te krij-gen tot die petroleumrijkdom om een groeiende economi-sche en politieke crisis het hoofd te bieden.

More
articles