Grootste drugsvangst ooit in Nederland, douane onderschept 8000 kilo coke in Rotterdam

De douane heeft op 13 juli in de Rotterdamse haven, 8064 kilo cocaïne (coke) onderschept. Het gaat om de grootste drugsvangst ooit in Nederland, schrijft het Openbaar Ministerie gisteren. De vangst is nu pas bekendgemaakt vanwege onderzoek naar de herkomst van de drugs.

De drugs hebben een straatwaarde van 600 miljoen euro en werden gevonden in een container met bananen. De container was afkomstig uit Ecuador en kwam via Panama naar Rotterdam.

De douane ontdekte de partij toen de container werd gecontroleerd met drugshonden en met een containerscan. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

De zaak wordt verder onderzocht door het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie.

De grootste vangst tot nog toe betrof ongeveer 4500 kilo, meldt de directeur van de douane in de Rotterdamse haven. “Dus dit is fors meer”, zegt Peter van Buijtenen.

De douane vindt de laatste tijd juist vaak kleinere partijen. “Het lijkt erop dat ze het risico liever willen spreiden. Wat dat be-treft, is dit dus wel een atypische vangst.”

Hij prijst verder het “goede vakmanschap” van de douanemedewerkers. “We zijn er wederom in geslaagd om samen met onze HARC-partners de drugscriminelen in de haven een flinke slag toe te brengen”, zegt Van Buijtenen.

‘Ruzie in de onderwereld’

De grote vangst gaat voor onrust zorgen binnen het criminele circuit, verwacht Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. “Dit is een ongekend grote partij, dus we gaan hier zeker de effecten van zien”, zegt hij. ‘’Complimenten dat dit onderschept kan worden, maar mijn tweede reactie was wel: ‘Oh jee, nu gaat er een ruzie in de onderwereld uitbreken, en daar komen weer een paar bomaanslagen en schietpartijen uit voort’.”

Ecuador groot exportland

Ecuador is de afgelopen jaren een van de belangrijkste exportlanden van cocaïne richting Europa en de Verenigde Staten geworden. Na de Verenigde Staten en Spanje was Nederland vorig jaar de belangrijkste bestemming voor drugs uit dat land.

De Nederlandse douane stuurt dit najaar een delegatie naar Ecuador om te praten over een mogelijk douaneverdrag. De landen willen informatie uitwisselen over routes, terminals, rederijen en containers.

Bron: NOS

More
articles