‘Het geld is nauwelijks voldoende om te overleven’
Radjendrekoemar Debie (VHP) is gisteren in het parlement tijdens de behandeling van de wijziging van de Wet Money Laundering en Terrorismefinanciering ingegaan op de huidige procedure die gehanteerd wordt. Debie vroeg de aandacht van de regering voor de transactiekosten van 4 procent die betaald moeten worden voor het overmaken en storten van vreemde valuta op een bankrekening. Vorig jaar had Debie deze kwestie ook aangekaart. ‘’Deze regeling werkt averechts’’, zei Debie. Hij stelde dat witwassen onmogelijk is voor personen die SRD 300 per dag – omgerekend USD 7.50 – verdienen.
Debie: ‘’Er moet een lange procedure gevolgd worden om een bankrekening te openen, juist vanwege deze maatregelen. Iemand die 300 SRD per dag verdient, dus ongeveer 7.50 US-dollar, moet zoveel vragen beantwoorden en documenten overleggen bij de bank om een bankrekening geopend te krijgen dat men ervan afziet.
De vraag hier is: gaat iemand met een inkomen van 7.50 US-dollar per dag aan terrorismefinanciering of money laundering doen? Het geld is niet eens genoeg om te overleven. Moet in arme landen de wetgeving op dit stuk er niet anders uitzien dan in de rijke landen?‘’
Tijdens de behandeling van de Wet Anti-Money Laundring in 2022, stelde Debie reeds aan de orde, dat bij de banken 4 procent van het te storten bedrag in rekening wordt gebracht bij overmakingen en stortingen van vreemde valuta. ‘’Let wel, 4 procent aan transactiekosten. En wat u merkte voorzitter, is dat de banken de bankkosten hadden verlaagd naar 0,5 procent en enkele hadden die zelfs afgeschaft. Dus het kan wel.‘’
Volgens Debie wordt er momenteel door de banken weer 4 procent aan transactiekosten in rekening gebracht. ‘’Dus bij het storten van vreemd geld op je rekening of op de rekening van derden, wordt je nu gedwongen door bepaalde banken om 4 procent transactiekosten te betalen. Dus iemand die 10.000 USD of euro gaat storten bij deze banken, moet 4 procent hiervan aan fee of kosten betalen, in dit geval 400 US-dollar, omgerekend in SRD 15.400.‘’ Deze kosten zijn volgens Debie veel te hoog als er gelet wordt op de huidige situatie in de samenleving. ‘’Deze kosten worden in deze moeilijke tijd voor de samenleving doorberekend in de prijzen. Veel ondernemers hebben hier over reeds geklaagd. De consument wordt de dupe in dezen. Hier is één ding duidelijk, namelijk dat de banken zittend rijk worden. Een storting van USD 10.000 wordt in twee minuten bij de bank geregistreerd en daarvoor cash je aan kosten SRD 15.400. De samenleving wordt zwaar benadeeld door de banken in deze moeilijke tijd‘’, benadrukte Debie.
Ook de verzekeringsmaatschappijen eisen volgens de parlementariër nu 4 procent extra kosten op alle betalingen in vreemde valuta. De reden die zij opgeven, is dat zij 4 procent moeten betalen bij het storten van vreemd geld bij de banken. ‘’De samenleving wordt hierbij zwaar opgelicht en vooral door de banken. Maar nu word je beboet om vreemd geld te storten op je rekening of van derden. En dit alles om de mensen te dwingen giraal transacties te plegen. Wat gebeurt er eigenlijk?‘’, voerde Debie aan.
‘’Als je als startende bedrijf vreemd geld wilt overmaken om je rekeningen in het buitenland te betalen, kunnen de banken je ook niet helpen met vreemd geld, als je onbekend bij de bank bent. Gaan dit soort maatregelen van de banken en ook het toegestaan door de CBvS, helpen om het land uit de financiële crisis te halen?‘’ Debie haalde aan dat volgens de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties, het storten van minder dan 10.000 US-dollars wordt geacht schoon te zijn, en vroeg wat de reden is dat er transactiekosten berekend worden.
Debie vroeg of de minister van Financiën als een van de monetaire autoriteiten samen met de Centrale Bank, deze maatregel die ingevoerd is door de banken, terugdraait. ‘’Let wel, de ongunstige maatregelen doorgevoerd door de banken, met onmiddellijke ingang terug te draaien.‘’