Jagesar heeft vertrouwen in FID voor Blok 58 in 2024

2024 is bevestigd als de tijdlijn voor de Blok 58 Final Investment Decision (FID) van Suriname, die een mogelijke start van offshore olieproductie in het Zuid-Amerikaanse land signaleert. Die tijdlijn werd aan OilNOW bevestigd door de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, die zei dat operator TotalEnergies doorgaat met plannen. “Dit is de eerste keer dat ze FID hebben aangegeven”, vertelde hij aan OilNOW. “Een FID is alleen mogelijk met voldoende reserves. Het is de eerste keer dat we in een positie zijn om voldoende commercieel levensvatbare middelen (reserves) te hebben. We hebben meer middelen bovenop het bovenstaande, maar we moeten concepten bedenken die ze commercieel levensvatbaar maken.”

Suriname wil het succes van Guyana’s Stabroek-blok evenaren, waar ExxonMobil tot nu toe meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent heeft gevonden sinds 2015 en ongeveer 400.000 vaten olie per dag produceert. Een FID voor Blok 58 staat op de radar sinds TotalEnergies en partner APA Corp., daar sinds 2020 vijf grote ontdekkingen hebben gedaan.

Het bedrijf heeft de middelen goed geteld voordat het met een FID naar buiten kwam, na een paar minpuntjes. Het had problemen ondervonden met het begrijpen van de ontdekte reservoirs en een discrepantie tussen de seismische gegevens en de resultaten van de afbakeningsputten.

Onlangs vonden de Blok 58-partners meer olie bij de Krabdagu-3-bron. Ze zijn nu gefocust op het voltooien van het Krabdagu-beoordelingsprogramma en het verkennen van een oliehubproject om de gecombineerde Sapakara- en Krabdagu-resource te ontwikkelen.

Nu lijkt het bedrijf klaar om zijn FID te leveren, waardoor Suriname op weg is naar offshore olie-ontwikkeling. Volgens seismische gegevens van Staatsolie, zou de Surinaamse kant van het bekken ongeveer 30 miljard vaten olie-equivalent bevatten.

More
articles