VS helpen Suriname veiligheid te bevorderen in territoriale wateren

Op dinsdag 8 augustus hebben de Verenigde Staten en Suriname tijdens een formele ceremonie een Cooperative Situational Information Integration (CSII)-overeenkomst ondertekend. De CSII-overeenkomst stelt Suriname in staat zich aan te sluiten bij andere CARICOM-landen die trackinginformatie over maritiem vervoer in het Caribisch gebied delen via een enkel webgebaseerd platform. Deze informatie zal Suriname in staat stellen een duidelijker beeld te krijgen van het verkeer dat de Surinaamse wateren binnenkomt en verlaat en een grotere veiligheid bevorderen.

De Amerikaanse ambassadeur Robert J. Faucher en defensieminister Krishna Mathoera, benadrukten in hun opmerkingen het belang van de overeenkomst. Ambassadeur Faucher legde uit: “Het einddoel is eenvoudig: alle deelnemende staten, inclusief Suriname, in staat stellen te reageren op illegale activiteiten binnen hun eigen grondgebied, of die bedreigingen nu van binnen hun grenzen of van buiten komen.”

CSII is een internetgebaseerd, niet-geclassificeerd netwerk voor het delen van informatie tussen regionale partners met de United States Joint InterAgency Task Force South (JIATF-South) als facilitator. Netwerkleden delen scheepspositiegegevens tussen alle regionale partners, waardoor ze de soevereiniteit kunnen beschermen, illegale handel kunnen bestrijden, illegale migratie kunnen bestrijden en kunnen reageren op bedreigingen. Door deze informatiedeling worden landen beter bewust van dreigingen die de landsgrenzen overschrijden. Het programma vormt een aanvulling op bestaande programma’s voor het delen van informatie, zoals CARICOM Intelligence & Information Sharing Network (CISNET).

Dit programma maakt deel uit van het Caribbean Basin Security Initiative (CBSI) en de missie van het U.S. Southern Command (SOUTHCOM) om samen te werken met bondgenoten om gemeenschappelijke uitdagingen voor regionale stabiliteit en veiligheid aan te pakken.

Grensoverschrijdende misdaad tast goed bestuur aan, houdt corruptie in stand en ondermijnt fundamentele mensenrechten. CSII is een belangrijk instrument in de strijd tegen onder meer transnationale criminele netwerken. Met de ondertekening door Suriname hebben alle CARICOM-landen, behalve Haïti, de overeenkomst ondertekend, waardoor de landen gegevens over de hele regio kunnen delen.

More
articles