Jair Tjon En Fa plaatst zich baanwielrennen net niet voor kwartfinale

Tijdens de wereldkampioenschappen in Glasgow (Scotland) heeft de Surinaamse wielrenner Jair Tjon En Fa nog net niet de kwartfinale weten te behalen. De baanwielrenner legde het in een spannende zestiende finalestrijd af tegen Joseph Truman uit Groot-Brittannië. Tjon En Fa verspeelde hiermee de kans en zag het eremetaal, in rook op gaan. Eerder op de dag kwalificeerde de Surinamer zich in de Sir Chris Hoy Velodrome, als zesde met een tijd van 9.630 seconden.

Mede door deze uitslag, moest hij in de ronde van 32 wedijveren voor een plek in de zestiende finale. De eerste vier, Harrie Lavreysen (Nederland 9.374 seconden), Mateusz Rudyk (Polen 9.527 seconden), Nicholas Paul (Trinidad en Tobago 9.529 seconden) en Azizulhasni Awang (Maleisië 9.584 seconden) plaatsten zich meteen voor de zestiende finales. De nummers 5 tot en met 28 plaatsten zich voor de ronde van 3. Tjon En Fa moest in de kwalificatie Jack Carlin (Groot-Brittannië 9.606 seconden) voor zich laten. De Surinaamse baanwielrenner werd in de ronde van 32 gekoppeld aan Rafal Sarnecki uit Polen.

De laatstgenoemde finishte tijdens de kwalificaties als nummer 27 met een tijd van 9.905 seconden. Aan het begin ging de strijd nog vrij gelijk op, maar Tjon En Fa raakte richting de slotfase van zijn concurrent los. Truman eindigde in de kwalificatie als elfde met een tijd van 9.728 seconden. De Brit ontdeed zich vervolgens in de ronde van 32 van de Hongaar Sándor Szalontay. De laatstgenoemde was tijdens de kwalificaties als 22e gefinisht met een tijd van 9.854 seconden. Tjon En Fa en Truman gingen in hun onderlinge strijd tot het uiterste, wat resulteerde in een fotofinish.

De Surinaamse wielrentopper verloor nipt op enkele millimeters en lag er daardoor uit. Indien Tjon En Fa de laatste acht had gehaald, zou hij gekoppeld worden aan zijn trainingsmaat en goede vriend Nicholas Paul. Als alles goed is zal Tjon En Fa vandaag op de keirin in actie komen.